Blandt de bedste til at løfte udsatte elever

Slagelse.News – »Vi har i Børne- og Ungeudvalget en bred folkeskoleindsats, hvor vi i samarbejde med dygtige medarbejdere og ledere på skolerne arbejder målrettet med at skabe bedre rammer for både faglighed og trivsel. Vi er derfor selvfølgelig rigtig glade for at se, at indsatsen også afspejler sig i elevernes resultater,« lyder det fra formanden for Børne- og Ungeudvalget i Slagelse Kommune.

Folkeskolerne i Slagelse Kommune er blandt de tre bedste i landet til at løfte de mest udsatte elever fagligt til afgangseksamen. Det skriver Slagelse Kommune og CEPOS i to forskellige pressemeddelelse.

Kort resume skrevet af kunstig intelligens (AI): Slagelse Kommunes folkeskoler er blandt landets tre bedste til at løfte de mest udsatte elever fagligt til afgangseksamen, ifølge en CEPOS-undersøgelse. Undersøgelsen sammenligner andelen af elever, der bestod 9.-klasseprøverne i 2023, og justerer for socioøkonomiske forhold. Slagelse overgik forventningerne med en beståelsesandel på 81% (2% højere end forventet) og 93% i normalklasserne (4% over forventet). Børne- og Ungeudvalget glæder sig over resultaterne men understreger behovet for fortsat indsats. CEPOS håber, at analysen vil skabe en mere nuanceret debat om skolernes kvalitet og fremhæver vigtigheden af at lære af de bedste kommuner.

Forventninger ud fra socioøkonomiske forhold

CEPOS har sammenlignet andelen af elever, der i 2023 bestod de obligatoriske prøver i 9. klasse kommunerne imellem. Undersøgelsen viser blandt andet, at folkeskolerne i Slagelse Kommune er blandt de tre bedste i landet til at løfte de mest udsatte elever fagligt til afgangseksamen.

I undersøgelsen har CEPOS analyseret ud fra en såkaldt beståelsesløfteevne, som skal beskrive forholdet mellem, hvor mange, der består eksamen i 9. klasse, og hvor mange man havde forventet, der ville – for på den måde at tage højde for socioøkonomisk baggrund. Her viser analysen, at Slagelse, Nyborg, Faaborg-Midtfyn er blandt de kommuner, hvor folkeskolerne overgik forventningerne set ud fra blandt andet de socioøkonomiske forhold.

Sikre endnu flere elever består afgangsprøverne

»Vi har i Børne- og Ungeudvalget en bred folkeskoleindsats, hvor vi i samarbejde med dygtige medarbejdere og ledere på skolerne arbejder målrettet med at skabe bedre rammer for både faglighed og trivsel. Vi er derfor selvfølgelig rigtig glade for at se, at indsatsen også afspejler sig i elevernes resultater. Det betyder ikke, at vi nu kan hvile på laurbærrene. Vi er bevidste om, at vi stadig skal gøre mere, for at endnu flere elever får de bedste muligheder for at bestå afgangsprøverne og få en god start på deres videre uddannelsesforløb,« siger byrådsmedlem Unnie Oldenburg (S), der er formand for Børne- og Ungeudvalget.

Alle elever skal have mulighed for at lykkes i skolen

Andelen af elever i Slagelse Kommune, som bestod de obligatoriske prøver på 9. klasseniveau i 2023, var 81 procent på hele skoleområdet, og dermed 2 procent højere end forventet, og 93 procent i normalklasserne, som var 4 procent højere end forventet. Beståelsesandelen varierer på landsplan fra 76 procent til 100 procent.

»De fine resultater er selvfølgelig til stor glæde for eleverne, og de mange lærere og skoleledere fortjener stor ros for deres indsats. Det er ikke kun en sejr for de elever, der har bestået, men for hele vores skolevæsen. Vi ser resultaterne som et bevis på, at vi er på rette vej, da resultaterne fra CEPOS understøtter kommunens ambitioner om at sikre, at alle elever – uanset baggrund – har mulighed for at lykkes i skolen,« siger byrådsmedlem Phillip Westh Weirup (KF), der er næstformand for Børne- og Ungeudvalget.

Fakta om beståelsesløfteevne og beståelsesandel

Forskellen mellem den faktiske beståelsesandel og den forventede beståelsesandel er beståelsesløfteevnen, der udtrykker kommunernes evne til at få eleverne til at bestå de obligatoriske prøver på 9. klasseniveau.

Den forventede beståelsesandel beregnes ud fra en statistisk model med variable for elevens alder og køn, samt tre grupper af baggrundsvariable (kilde: CEPOS):

  • Elevens sociale baggrund som for eksempel herkomst, familietype, forældre-indkomst, forældrenes alder ved elevens fødsel med mere.
  • Elevsammensætning i skoler med hensyn til etnicitet, forældreindkomst og forældrenes uddannelse.
  • Sociale foranstaltninger, klasse- og skoletype samt specialundervisning.

»Jeg håber, analysen kan skabe en mere nuanceret debat om skolernes kvalitet. En høj dumpeprocent betyder ikke nødvendigvis, at en kommune gør det dårligt – det kan skyldes befolkningssammensætningen. For at sænke dumpeprocenten på landsplan skal vi først identificere de kommuner, der er gode til at løfte eleverne, og derefter lære af deres metoder,« siger Karsten Bo Larsen, der er forskningschef i CEPOS.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Volhah / iStock). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/ide8