Artiklen er opdateret for 2 år siden.
Zand.News – Mangel på lokoførere og et forhøjet sygefravær på særligt tre Lokaltog-strækninger i Region Sjælland betyder desværre aflysninger. Der er flere årsager til aflysningerne, forklarer Movia.
Mangel på lokoførere og et forhøjet sygefravær blandt de nuværende ansatte på særligt tre strækninger i Region Sjælland betyder desværre aflysninger og dermed forsinkelser for Lokaltogs kunder. Der har været nødvendigt at erstatte en del planlagte afgange med togbusser, som det også er vanskeligt at bestille og indsætte med kort varsel. Det oplyser Movia i en pressemeddelelse.
Ekstraordinært og stigende sygefravær blandt lokoførerne
Lokaltog A/S, som er en del af Movia, der driver ti jernbanestrækninger på Sjælland og Lolland-Falster, er på særligt tre strækninger i Region Sjælland udfordret og derfor har kunderne været ramt af akutte aflysninger i en periode.
»I Lokaltog vil vi naturligvis gerne undskylde overfor de kunder, der bliver ramt af aflysningerne. Vi er sat i verden for at køre tog, så vi er meget kede af, at vi har været nødt til at aflyse og erstatte med togbusser,« siger Mie Rajcic, der er driftsdirektør hos Lokaltog A/S.
Hun forklarer, at det er et sammenfald af flere forskellige omstændigheder, der i denne tid presser Lokaltog. Her spiller et ekstraordinært og stigende sygefravær blandt lokoførerne i den sidste tid en vis rolle. Derudover mangler Lokaltog cirka 15 uddannede lokoførere for at være på omgangshøjde med den normale og planlagte drift, hvilket gør det vanskeligere at få alle tog ud at køre til tiden.
Lokofører skal være godkendt til både togtype og strækning
»Alle i Lokaltog arbejder benhårdt på at løse problemerne og minimere antallet af aflysninger. Vi skruer på de knapper, der findes, og uanset om det drejer sig om overarbejde, rokering i ferieplaner og udskydelse af efteruddannelse, så oplever vi stor velvilje og et super godt samarbejde med vores medarbejdere,« fortæller Mie Rajcic og tilføjer:
»Der er mange, som undrer sig over, at vi ikke “låner” lokoførere fra de andre strækninger, men dels skal medarbejderne være godkendt til at køre den specifikke togtype, dels skal de være godkendt til at køre den specifikke strækning. Derfor er det ganske få lokomotivførere, der kan indsættes som afløsere, før de har været igennem en længere uddannelse og godkendelsesprocedure, så det er desværre ikke en mulig løsning på problemet her og nu.«
Der er dog udsigt til, at personalesituationen ændrer sig til det bedre, da Lokaltog er i gang med at uddanne 19 nye lokomotivførere, som vil være klar til at kunne køre selvstændigt fra årsskiftet. I 2023 er der desuden foreløbig planlagt uddannelse af mellem 32-40 aspiranter i samarbejde med vores kollegaer i branchen på den offentlige skole, og parallelt hermed rekrutterer Lokaltog en række uddannede lokomotivførere fra branchen.
Svært at skaffe togbusser til aflysninger med kort varsel
Hver gang Lokaltog er nødt til at aflyse en afgang, er de kontraktligt forpligtet til at indsætte togbusser på strækningen, så kunderne kan gennemføre deres planlagte rejser. Der har dog været eksempler på, at dette ikke er sket i den seneste tid, og Ifølge Mie Rajcic, er det ikke et spørgsmål om manglende vilje.
»Vi indsætter altid togbusser ved aflysninger, men for tiden oplever vi, at det er umuligt at skaffe busser, når der er tale om aflysninger med kort varsel, og årsagen er desværre, at turistbusbranchen også er presset på personalefronten. Vi er derfor nødt til at agere forudseende, og derfor bestiller og indsætter vi togbusser i god tid, hvis vi kan se, at der er forhøjet risiko for eventuelle aflysninger på grund af sygdom. Det er vores eneste mulighed for at sikre, at de planlagte afgange gennemføres – selvom det kommer til at foregå med togbus. Det har blandt andet været tilfældet på Tølløsebanen i uge 36, hvor flere eftermiddagsafgange i myldretiden om eftermiddagen blev erstattet af på forhånd planlagte og bestilte togbusser,« forklarer Lokaltogs driftsdirektør.
Manglende trafikinformation ud til ventende kunder
Lokaltogs driftsdirektør ærgrer sig endvidere over, at selskabet i nogle tilfælde ikke har fået den nødvendige trafikinformation ud til kunderne ved nogle af den seneste tids aflysninger.
»Det er dybt beklageligt, og jeg vil meget gerne undskylde overfor de kunder, som har stået og ventet forgæves uden at få besked om aflysningerne. Normalt vil den slags blive meddelt via rejseplanen, på skærme og via højttalerkald. Vi har imidlertid oplevet nogle tekniske problemer i vores systemer til trafikinformation. Derfor er de rette oplysninger ikke er kommet ud på alle de relevante platforme, men der arbejdes på højtryk for at få disse systemopdateringer gennemført, så risikoen for manglende information mindskes,« lover Mie Rajcic.
I det hele taget er der fokus på at forbedre trafikinformationen til Lokaltogs kunder. Der opgraderes på personalefronten med ansættelse af ekstra driftsassistenter med fokus på trafikinformation, og togoperatøren er i samarbejde med Movia og DOT i gang med et projekt, der skal højne kvaliteten af trafikinformation netop ved højtalerudkald og skærme på stationer.
Øverst: Movia. (Foto: Movia / Ulrik Jantzen). PM/roke.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.