Artiklen er opdateret for 3 år siden.
Zand.News – »Den nuværende behandling af søvnapnø bærer præg af en one-size fits all-tilgang, som gør, at mange patienter ikke oplever sig rummet i det gængse behandlingstilbud og dermed falder ud af behandlingssystemet,« lyder det fra en forskningsleder.
Vil man kunne forbedre livskvaliteten for borgere med søvnapnø, hvis man samtidig behandler dem for deres andre livsstils- og følgesygdomme?
Det skal forskere fra Sjællands Universitetshospital undersøge i et nyt dansk-svensk samarbejde med en støtte på 6,6 millioner kroner fra Interreg for Øresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS). Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.
Ny helhedsorienteret og personlig behandlingsform
Tusindvis af danskere lider af den kroniske sygdom “søvnapnø”, hvor de er plaget af ophold i vejrtrækningen om natten.
Men en gruppe af patienterne med søvnapnø lider også af overvægt eller eksempelvis hjerte-kar-sygdomme, nervesygdomme, diabetes eller lungelidelser.
Nu vil forskere med Sjællands Universitetshospital i spidsen undersøge, om man kan begrænse betydningen af søvnapnøen hos de patienter, der også lider af andre sygdomme.
Patienterne skal undersøges og behandles i en ny helhedsorienteret og personlig behandlingsform i et koordineret forløb.
Skal væk fra den typiske one-size fits all-tilgang
»Søvnapnøpatienterne er utrolig forskellige. Det klassiske symptombillede er søvnighed i dagtid, men faktisk kan søvnapnø også være medvirkende faktor hos den udmattede kvinde, det ukoncentrerede barn og den hukommelsespåvirkede ældre,« siger forskningsleder og lektor Thora Thomsen fra Sjællands Universitetshospital og fortsætter:
»Den nuværende behandling af søvnapnø bærer præg af en one-size fits all-tilgang, som gør, at mange patienter ikke oplever sig rummet i det gængse behandlingstilbud og dermed falder ud af behandlingssystemet.«
Sygdommen kan med de nuværende behandlingsformer ikke helbredes. Men forskerne på det nye forskningsprojekt “Sleep Across Waters – sundhed og søvnapnø på tværs af grænse” håber, at det nye projekt vil kunne komme til at betyde, at mange borgere kan få forbedret deres nattesøvn og livskvalitet.
»Det, vi gerne vil med projektet Sleep Across Waters, er at afdække potentialet i at tilgå patienterne mere ud fra deres symptomer og behov samt ud fra en vurdering af deres eventuelle andre sygdomme for at nærme os en mere optimal behandling for den enkelte patient,« siger Thora Thomsen.
Søvnapnø er et problem for knap 300.000 borgere
Dansk Søvnapnø Forening anslår, at der ud over de 90.000 danskere, som er diagnosticerede, er yderligere 200.000 danskere, som lider af søvnapnø. Samtidig kommer der hele tiden flere tilfælde af søvnapnø. Det er derfor en voksende udfordring og en stigende udgift for samfundet.
»Det gælder om at udvikle nye løsninger for søvnapnø patienterne, og den en her støtte er et godt skridt på vejen. Her sættes et projekt i gang, som jeg håber, patienterne får god gavn af,« siger regionsrådsmedlem Egon Bo (Kons.), der er og Region Sjællands repræsentant i Interreg ØKS.
Projektet “Sleep Across Waters – sundhed og søvnapnø på tværs af grænser” er et samarbejde mellem Sjællands Universitetshospital, Sahlgrenska Universitetssjukhus, Skånes Universitetssjukhus og Umeå Universitet.
EU’s Interreg ØKS giver støtte til projekter mellem danskere, svenskere og nordmænd, som samarbejder om at løse fælles problemstillinger.
Øverst: Genrefoto. (Foto: Stefanamer / iStock). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.