Zand.News – Svindlerne ved, at mange undlader at svare på opkald, der kommer fra udlandet. Derfor bruger de ofte en smart teknologi til at misbruge andres numre. Dermed ser det ud, som opkaldet kommer fra et dansk nummer, som du måske kender.
»Har du hørt om spoofing? Måske ikke. Men du har sikkert prøvet det i praksis. Måske endda uden at vide det,« skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi på Facebook.
Spoofing er et udtryk for, at udenlandske svindlere ringer op fra et udenlandsk nummer, men får det til at se ud som om, at opkaldet kommer fra et dansk nummer. Måske endda fra din læge, bank, kommune eller en stor virksomhed, som du kender.
Smart teknologi til at misbruge andres numre
Svindlerne ved, at mange undlader at svare på opkald, der kommer fra et udenlandsk nummer.
Derfor bruger de en smart teknologi til at misbruge andres numre, så du tror, at opkaldet kommer fra nogen, som du kender, og derfor vælger at svare telefonen.
»Når først svindlerne har fået kontakt, vil de typisk forsøge at lokke oplysninger ud af dig eller få dig til at købe et eller andet svindelprodukt,« skriver politiet.
Dit nummer kan også misbruges til spoofing
Du kan også risikere, at det en dag bliver dit nummer, der bliver misbrugt til spoofing.
I så fald vil du typisk opdage det ved, at fremmede personer begynder at ringe tilbage til dig, fordi de tror, at det er dig, der har kontaktet dem.
Det kan være voldsomt irriterende, men typisk skifter svindlerne nummer et par gange om måneden, så hvis du er heldig, står det kun på i kort tid.
Man skal aldrig give oplysninger pr. telefon
Giv aldrig personlige oplysninger ud pr. telefon. Heller ikke selvom opkaldet ser ud til at komme fra en bank eller myndighed.
»Ingen rigtige myndigheder vil bede dig om at oplyse dit NemID, bankoplysninger, passwords eller lignende, så hvis du bliver spurgt om den slags, er det sandsynligvis svindel,« skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Spoofing kan i øvrigt også ske pr. mail. Svindlere kan for eksempel sende dig en e-mail, der ser ud til at komme fra din chef, en fra din familie eller en stor virksomhed, som du er vant til at handle med.
Samvirke: Man skal også passe på wangiri
De to mest benyttede fup-opkald kaldes spoofing og wangiri. Wangiri betyder “et opkald og læg på” på japansk – og det er netop det, der sker, skriver Samvirke.
Svindlerne programmerer en computer til at ringe op til tilfældige telefonnumre og afslutte opkaldet efter få sekunder.
Ofte vil du ikke kunne nå at tage telefonen. Ringer du tilbage til svindlerne, bliver du forbundet til en telefonsvarer i udlandet, som har en meget høj minuttakst.
På den måde tjener svindlerne penge, og selvom du hurtigt smækker røret på igen, kan det på grund af det høje antal opkald, som de foretager, og den høje takst alligevel blive til mange penge for svindlerne. Det skriver Samvirke.
Spoofing – Hvad er detSPOOFING – HVAD ER DET? Har du hørt om spoofing? Måske ikke. Men du har sikkert prøvet det i praksis. Måske endda uden at vide det. Spoofing er et udtryk for, at udenlandske svindlere ringer op fra et udenlandsk nummer, men får det til at se ud som om, at opkaldet kommer fra et dansk nummer. Måske endda fra din læge, bank, kommune eller en stor virksomhed, som du kender. Svindlerne ved, at mange undlader at svare på opkald, der kommer fra et udenlandsk nummer. Derfor bruger de en smart teknologi til at misbruge andres numre, så du tror, at opkaldet kommer fra nogen, du kender, og derfor vælger at svare telefonen. Og når først svindlerne har fået kontakt, vil de typisk forsøge at lokke oplysninger ud af dig eller få dig til at købe et eller andet svindelprodukt. Du kan også risikere, at det en dag bliver dit nummer, der bliver misbrugt til spoofing. I så fald vil du typisk opdage det ved, at fremmede personer begynder at ringe tilbage til dig, fordi de tror, at det er dig, der har kontaktet dem. Det kan være voldsomt irriterende, men typisk skifter svindlerne nummer et par gange om måneden, så hvis du er heldig, står det kun på i kort tid. Husk – Giv aldrig personlige oplysninger ud pr. telefon. Heller ikke selvom opkaldet ser ud til at komme fra en bank eller myndighed. Ingen rigtige myndigheder vil bede dig om at oplyse dit NemID, bankoplysninger, passwords eller lignende, så hvis du bliver spurgt om den slags, er det sandsynligvis svindel. Spoofing kan i øvrigt også ske pr. mail. F.eks. kan svindlerne finde på at sende dig en e-mail, der ser ud til at komme fra din chef, en fra din familie eller en stor virksomhed, som du er vant til at handle med. Der er mange nyttige fif på www.sikkerdigital.dk
Slået op af Sydsjællands Politi i Onsdag den 1. juli 2020
Øverst: Genrefoto. (Foto: Little City Lifestyle Photography / iStock). Note/red.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.