Artiklen er opdateret for 4 år siden.
Zand.News – »Lad mig understrege, at alle borgere på et tidspunkt vil blive tilbudt at blive vaccineret. De bliver kontaktet direkte, når de er i den gruppe, der tilbydes vaccine. Det er derfor vigtigt, at man ikke kontakter egen læge eller lægevagten for at spørge ind til vacciner eller for at få en vaccine,« lyder det fra regionsrådsformanden.
Godkendelsen og leveringen af de første vacciner nærmer sig, og Region Sjælland er klar til opgaven, når de ankommer. Det er dog en beskeden portion vacciner, som regionen forventer at modtage i den kommende levering.
Det skriver regionen i en nyhedsmeddelelse, hvor det i øvrigt fremgår, at vaccinationscentrene kommer til at ligge i Slagelse, Roskilde, Holbæk og Nykøbing F.
Første levering vacciner prioriteres til sårbare grupper
»Vaccinen har været ventet, og jeg glæder mig over, at vi nu snart kan begynde at vaccinere de første borgere. I første omgang modtager vi en mindre levering vacciner, som prioriteres til de mest udsatte og sårbare grupper. Selvom vi er nødt til at starte småt, så er det en helt afgørende milepæl, når vi går i gang,« siger Heino Knudsen (S), der er regionsrådsformand i Region Sjælland.
Vaccinationsindsatsen i Region Sjælland følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Det betyder, at de første vacciner gives til beboere på plejecentre, akut frontpersonale på regionens fem sygehuse og de læger og sygeplejersker, der er med til at foretage vaccinationerne.
»Lad mig understrege, at alle borgere på et tidspunkt vil blive tilbudt at blive vaccineret. De bliver kontaktet direkte, når de er i den gruppe, der tilbydes vaccine. Det er derfor vigtigt, at man ikke kontakter egen læge eller lægevagten for at spørge ind til vacciner eller for at få en vaccine. På den måde risikerer man nemlig at blokere for borgere med akut sygdom, der har behov for at tale med lægen,« siger Heino Knudsen.
Plejecentre udvælges på baggrund af kommunens smittetryk
Da antallet af vacciner, der bliver leveret til Danmark, i første levering er meget begrænset, har Sundhedsstyrelsen været nødt til at lave en skarp prioritering af, hvilke grupper der til at starte med får tilbudt vaccinen.
»De første vacciner kan trykteste vores ambitiøse setup, indtil vi senere hen begynder at modtage vacciner i større mængder. I Region Sjælland har vi planen og de folk, der skal vaccinere de første, på plads. Så vi er klar til at rulle et vaccinationsprogram ud til hele regionen i takt med, at vaccinerne bliver leveret til os,« siger Trine Holgersen, der er direktør for Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.
Beboerne på plejecentrene vaccineres af læger og sundhedspersonale, som kommer ud til plejecentrene. Vaccinationerne sker i tæt samarbejde mellem kommuner, vaccinepersonalet og regionen, og plejecentrene er udvalgt på baggrund af kommunens smittetryk og antallet af beboere.
Vaccinen skal konstant opbevares ved minus 80 graders frost
I de kommende måneder vil Danmark få leveret vacciner fra forskellige medicinalvirksomheder i takt med, at vaccinerne bliver godkendt i Det Europæiske Lægemiddelagentur og EU-Kommissionen. Den første vaccine er en såkaldt mRNA-vaccine udviklet af medicinalfirmaet Pfizer.
Vaccinen stiller store krav til både logistik i forbindelse med transport og med at gøre den klar til brug. Den skal opbevares ved minus 80 graders frost, transporteres i specielle kølebokse og kan først blive gjort endelig klar på selve vaccinationsstedet, hvorefter den skal anvendes inden for seks timer.
Når befolkningen uden for risikogrupperne tilbydes en vaccination, vil det ske fra særlige vaccinationscentre i Slagelse, Roskilde, Holbæk og Nykøbing F.
Læs også: Region Sjælland øger sygehusberedskabet for tredje gang.
Øverst: Genrefoto. (Foto: Pixel Away / iStock). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.