Zand.News – Erhvervsministeren ruller tidligere nedskæringer tilbage og løfte de sjællandske landdistrikter med 7,81 millioner kroner ekstra til de lokale aktionsgrupper (LAG).
Som et led i arbejdet med landbrugspakken beskar den tidligere V-regering de lokale aktionsgrupper. Den nedskæring ruller erhvervsminister Simon Kollerup (S) nu tilbage. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.
Hvad er LAG (De lokale aktionsgrupper)?
Der er i alt 26 lokale aktionsgrupper på tværs af landet, som tilsammen dækker over 56 kommuner og 27 småøer.
Den lokale aktionsgruppe i Slagelse Kommune hedder Landudvikling Slagelse.
Med LAG-midlerne får borgere, virksomheder og foreninger en økonomisk hånd til at udvikle det lokale erhvervsliv eller til at understøtte gode levevilkår i landdistrikterne og på de små øer.
De lokale aktionsgrupper (LAG) giver tilskud til projekter, der kan skabe vækst og udvikling i landdistrikterne. Aktionsgrupperne prioriterer midlerne på baggrund af den lokale LAG-forenings egen strategi.
Kilde: Erhvervsministeriet.
Der er fem lokale aktionsgrupper her i Region Sjælland
Erhvervsministeren afsætter dermed 30 millioner kroner mere i 2020 til de lokale aktionsgrupper. Mere præcist 30 millioner kroner til lokale projekter, der fremmer bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne.
Der er i alt 26 lokale aktionsgrupper på tværs af landet, som tilsammen dækker 56 kommuner og 27 småøer.
I Region Sjælland er det de fem lokale aktionsgrupper Landudvikling Slagelse, LAG Sydsjælland, Udvikling Stevns, LAG Midt Nordvestsjælland og LAG Lolland-Falster, der sammen med LAG Småøerne står for den lokale udviklingsstrategi og prioritering af projekter.
LAG-midlerne har en åbenlys værdi for landdistrikterne
»Til trods for den åbenlyse værdi LAG-midlerne har for landdistrikterne i forhold til for eksempel at skabe og fastholde arbejdspladser i landdistrikterne, valgte V-regeringen i sin tid at beskære ordningen,« siger erhvervsminister Simon Kollerup og fortsætter:
»Det er en helt skæv prioritering, hvis man er interesseret i vækst og udvikling i hele landet. Derfor har den nye regering besluttet at rulle besparelsen tilbage og tilføre 30 millioner kroner til området i 2020.«
Med LAG-midlerne får borgere, virksomheder og foreninger en økonomisk hånd til at udvikle det lokale erhvervsliv eller til at understøtte gode levevilkår i landdistrikterne og på de små øer.
De 7,81 mio. skal fremme nye projekter i regionen
Regeringens forøgelse af LAG-midlerne betyder, at de lokale aktionsgrupper i Region Sjælland efter årsskiftet tilsammen får yderligere 7,81 millioner kroner mellem hænderne til at fremme nye projekter i Region Sjælland.
Dertil kommer, at LAG Småøerne får yderligere 1,23 millioner kroner, der også kan komme projekter i Region Sjælland til gode.
»Jeg tager mit ansvar som minister for landdistrikterne meget alvorligt. Vi skal styrke lokalsamfundene og her er flere midler til LAG-foreningerne en god måde at sikre, at midlerne skaber en positiv forskel lokalt – også i Region Sjælland,« siger erhvervsministeren.
Formand for Landdistrikternes Fællesråd er jublende glad
Det fremgik ellers ikke umiddelbart af det finanslovsudspil, regeringen fremlagde onsdag, og formanden for Landdistrikternes Fællesråd er “ovenud tilfreds” med erhvervsministerens melding.
»De lokale aktionsgrupper skaber både arbejdspladser og lokalt forankret erhvervsudvikling i hele landet,« siger Steffen Damgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd, i en anden pressemeddelelse og fortsætter:
»Midlerne er vitale for at sikre den udvikling, der er så afgørende for de danske landdistrikter, og besparelserne tilbage i 2016 var en decideret katastrofe. Derfor er jeg jublende glad for, at erhvervsministeren ruller dem tilbage.«
Erhvervsministerens forventning er, at flere midler til de lokale aktionsgrupper vil understøtte bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne og på de små øer. De grønne projekter skal være med til at styrke lokalsamfundene og skabe flere arbejdspladser.
Med udmeldingen er regeringen godt på vej til at sikre et stabilt grundlag for et af landdistrikternes vigtigste udviklingsredskaber, vurderer formanden.
»Det er en glædesdag for de danske landdistrikter. Flere midler i LAG-ordningen betyder flere midler til et af de allervigtigste lokalt forankrede udviklingsredskaber for de mange ildsjæle, der skaber arbejdspladser og sikrer fundamentet for bosætning rundt om i landet,« siger Steffen Damgaard.
Øverst: Steffen Damgaard er formand for Landdistrikternes Fællesråd. (Foto: Landdistrikternes Fællesråd). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.