Zand.News – »Udviklingen kommer ikke af sig selv. Det er noget, vi skal skabe sammen med vores tyske naboer,« siger Freddy Blak (S).
80 danske og 50 tyske børnehaver skal lære om førstehjælp til børn, mens danske og tyske unge skal styrke tilhørsforholdet og samhørigheden gennem musik på tværs af den dansk-tyske grænse.
Det er et par af overskrifterne i de projekter, der har modtaget støtte fra EU’s Interreg program. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.
Skal styrke sammenhængskraften mellem Tyskland og Danmark
Tre projekter med deltagere fra Region Sjællands område modtager cirka 19 millioner kroner til at styrke udviklingen og sammenhængskraften mellem Tyskland og Danmark.
Det har det dansk-tyske Interreg-udvalg i dag besluttet ved at tildele projekterne Perspektivregion, Kreativ Lab – Digital Soundscapes og Saving Life støtte.
»Udviklingen kommer ikke af sig selv. Det er noget, vi skal skabe sammen med vores tyske naboer,« siger Freddy Blak (S), der er medlem af Interreg-udvalget og formand for Udvalget for Femern Bælt, Greater Copenhagen og internationalt samarbejde i Region Sjælland, og fortsætter:
»Jo bedre vi kender hinanden, jo lettere er det at skabe kreativitet, energi og virkelyst på tværs af grænsen. Og det er der behov for, når vi skal realisere de mange potentialer, der følger med Femern forbindelsen.«
Blandt deltagerne og netværkspartnerne i projekterne er blandt andet Guldborgsund Kommune, Lolland Musikskole, Jyderup Højskole i Holbæk og CELF i Nykøbing Falster.
De tre projekter med deltagelse fra Region Sjællands geografi er:
- Perspektivregion / Dansk-Tysk Erindrings- og Fremtidsparlament, hvor Region Sjællands projektpartner er Jyderup Højskole. Budgettet på 1.155.463 euro, og Interreg-tilskuddet er på 866.597 euro.
- Kreativ Lab – Digital Soundscapes, hvor Region Sjællands projektpartner er Guldborgsund Kommune, Center for Børn og Læring, og hvor netværkspartnerne er CELF, Nykøbing F. Katedralskole, FGU Lolland-Falster, Museum Lolland-Falster og Lolland Musikskole. Budgettet er på 1.586.656 euro, og Interreg-tilskuddet er på 1.191.016 euro.
- Saving Life, hvor Region Sjællands projektpartner er Dansk Folkehjælp. Budgettet er på 832.831 euro, og Interreg-tilskuddet er på 499.698 euro.
Udveksling som en løftestang for det dansk-tyske samarbejde
Et af målene for Interreg-udvalget er at bidrage til at skabe en Femern Bælt-region, hvor arbejdskraft, uddannelse, tjenesteydelser og viden flyder frit mellem landene og har nem adgang til både det danske og tyske marked.
»Interreg er et vigtigt værktøj, fordi det kan finansiere de ambitioner, vi har for det dansk-tyske samarbejde,« siger Evan Lynnerup (V), der medlem af Interreg-udvalget og regionsrådsmedlem i Region Sjælland, og fortsætter:
»De ambitioner kan projekterne hjælpe os med at føre ud i livet, fordi øget kulturel og mellemmenneskelig udveksling er en vigtig løftestang for integration mellem Tyskland og Danmark.«
I hele EU er der cirka 70 Interreg-programmer, hvoraf Interreg Deutschland-Danmark er et af dem. Siden 1990 har EU støttet samarbejde på tværs af EU’s landegrænser via Interreg, der skal styrke samarbejdet mellem nabolande i EU.
Øverst: Freddy Blak (S) er formand for Udvalget for Femern Bælt, Greater Copenhagen og internationalt samarbejde i Region Sjælland. (Foto: Region Sjælland). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.