Artiklen er opdateret for 3 år siden.
Zand.News – Uvaccinerede unge udgør en stigende andel af indlagte med COVID-19 med den nye delta-variant. Særligt de 20-29-årige opfordres til at få booket en tid til vaccination. Tidligere smittede opfordres til det samme.
Uvaccinerede unge udgør en stigende andel af de patienter, der bliver indlagt på sygehus, når de er smittet med den nye delta-variant.
Derfor er det vigtigt, at unge bliver vaccineret, for man har en meget høj beskyttelse mod COVID-19, hvis man er færdigvaccineret med de anbefalede vacciner.
Sundhedsstyrelsen sætter ind med ekstra indsatser til unge, som for eksempel pop-up-vaccination på alle landets ungdomsuddannelser og øget information om gode grunde til at blive vaccineret mod COVID-19. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.
De yngre patienter udgør en stigende del af indlagte
Unge kan også blive ramt af COVID-19 og få hårde sygdomsforløb med vejtrækningsbesvær, feber, træthed og miste deres smags- og lugtesans. Nogle får senfølger, der kan vare flere måneder.
Yngre patienter udgør nu en stigende andel af de nyindlagte, fordi de ældre aldersgrupper har en meget høj vaccinationsdækning, mens de yngre aldersgrupper ligger for lavt i tilslutning. Særligt gruppen af 20-29-årige har været lidt langsommere til at få booket en tid til vaccination.
Læs også: Lavere vaccinationstilslutning blandt de 20-29-årige.
»Nogle er formentlig ikke klar over, hvor vigtigt det er at blive vaccineret, selvom de har været smittet, og derfor er de ikke blevet vaccineret. Andre har måske bare ventet, fordi der kom andet i vejen. Min opfordring er meget klar. Skynd jer at booke en tid og bliv vaccineret. Så sikrer vi også en fortsat kontrol over epidemien,« siger Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.
Har man haft coronavirus, kan man blive vaccineret mod COVID-19 én måned efter, at man har overstået sygdommen.
Lavere vaccine-tilslutning blandt tidligere smittede
Vaccinationstilslutningen er også lavere blandt borgere, som tidligere har været smittet med ny coronavirus.
28 procent af de personer, som har været smittet med COVID-19 for mere end en måned siden, har endnu ikke booket tid til vaccination. Til sammenligning er tallet 14 procent blandt personer, der ikke har været smittet med COVID-19.
Graden af immunitet efter infektion med ny coronavirus kan variere, og den afhænger af, om man udvikler symptomer på COVID-19, og hvor syg man eventuelt bliver. Derfor er tidligere smitte ikke en garanti for ikke at få COVID-19 igen. Det er også muligt at få coronavirus flere gange, hvis man ikke er vaccineret.
Læs også: Nye retningslinjer for nære kontakter ved COVID-19.
»Vi kan ikke være sikre på, at den immunitet den enkelte får, når man har været smittet med ny coronavirus, er lige så god som den immunitet, man opnår, når man er vaccineret. Man skal også være opmærksom på, at hvis man bliver smittet igen, kan det være man bliver mere syg end første gang, fordi deltavarianten er så meget mere smitsom. Derfor anbefaler vi, at alle tidligere smittede bliver vaccineret mod COVID-19,« fortæller Søren Brostrøm.
Selv om man har haft sygdommen, er det altså vigtigt, at man også bliver vaccineret. Det giver den bedste beskyttelse og er med til at sikre en fortsat kontrol over epidemien og den smitsomme delta-variant.
Vaccinerne i det generelle vaccinationsprogram viser god effekt over for delta-varianten, men effekten er lavere, når man kun har modtaget én dosis. Derfor er det vigtigt at få begge stik mod COVID-19.
Øverst: Genrefoto. (Foto: Geralt / Pixabay). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.