Artiklen er opdateret for 4 år siden.
Zand.News – Mange forældre er bekymrede, når de låner bilen til deres barn. Undersøgelser viser, at forældrene har god grund til at være bekymret.
Det kan være nervepirrende at sende sit barn med nyt kørekort ud i trafikken, for de unges risiko for en alvorlig ulykke er langt højere end forældrenes.
Heldigvis kan forældre gøre noget for at påvirke unges adfærd under kørslen. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.
Fire gange så stor risiko for at ende i en ulykke
Hvis du som forælder er bekymret, når du låner bilen til dit barn med et nyt kørekort, er det ikke uden grund.
De yngste bilister har nemlig mere end fire gange så stor risiko pr. kørt kilometer for at ende i en alvorlig ulykke, som dræber eller kvæster dem selv eller andre, end du har som forælder.
Den risiko er alt for høj, og derfor lancerer Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden en ny kampagne. Den er målrettet unge i aldersgruppen 17-24 år og skal få dem til at ændre adfærd i trafikken.
De unge tager flere chancer, og det fører til ulykker
Tal fra vejdirektoratet viser, at når unge i alderen 17-24-årige er involveret i en alvorlig trafikulykke, så sker det oftest i en personbil.
I perioden 2015-2019 har 88 unge mistet livet og 690 er kommet alvorligt til skade i en trafikulykke, hvor de befandt sig i en personbil.
Ulykkesstatistikkerne viser, at faktorer som uopmærksomhed, høj fart, spirituskørsel og manglende sele alt for ofte optræder i ulykkerne med de unge bilister.
»Når unge kommer alvorligt til skade i trafikken, sker det ofte, fordi de tager flere chancer bag rattet, og fordi de vælger at køre for stærkt eller har alkohol i blodet,« siger Michelle Laviolette, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, og fortsætter:
»De unge bilisters manglende rutine og højere risikovillighed har desværre den konsekvens, at de oftere er involveret i ulykker, som går ud over dem selv, deres kammerater i bilen eller andre trafikanter på vejene.«
De seneste fem år er 1.714 mennesker blevet dræbt eller kommet alvorligt til skade i ulykker, hvor en 17 til 24-årig bilist var involveret.
Når unge bilister er involveret i alvorlige trafikulykker, er der altså ofte også andre, der kommer alvorligt til skade eller bliver dræbt.
Det er faktisk muligt at påvirke de unges kørevaner
Når ens barn bliver gammel nok til at køre bil, kan det virke umuligt at påvirke den unge til at træffe de rigtige valg i trafikken. Man kan fristes til at tro, at de unge ikke lytter til forældrene mere.
Men der er håb, for historisk set er det lykkedes at få antallet af ulykker med unge bragt markant ned. Desværre er den positive udvikling gået i stå, og det kræver, at der igen kommer særligt fokus på de unge, som i forhold til resten af befolkningen stadig er overrepræsenterede i ulykkesstatistikken.
Det er en god ide at fastholde kravet til sit barn om, at han eller hun skal køre efter reglerne. Selvom nogle unge har en mere afslappet holdning til spritkørsel, for høj fart, uopmærksomhed og manglende sele end deres forældre, svarer 36 procent af de adspurgte unge, at det har en effekt, hvis forældrene er gode rollemodeller og stiller krav til kørslen. Det viser en undersøgelse udført af Wilke for Rådet for Sikker Trafik.
»Det er altså vigtigt at holde fast i sine krav om, at de skal opføre sig lovligt og hensynsfuldt i trafikken. Det kan faktisk få de unge til at tænke sig om en ekstra gang og overholde reglerne,« siger René Højer, programchef i TrygFonden.
Samme undersøgelse viser, at risikoen for at blive stoppet af politiet, få et klip i kørekortet samt kampagner og historier om trafikulykker på sociale medier påvirker de unge, så de i højere grad tænker på at overholde reglerne.
Gode råd til forældrenes samtaler med de unge
Når dit barn har fået kørekort, er det en god ide at køre så meget som muligt med dem de første par år, så de får noget rutine med dig som passager. Manglende rutine og evne til at forudse farlige situationer øger risikoen for de unge.
Tal med barnet, der lige har fået kørekort, om, at hans eller hendes valg i trafikken kan have betydning for deres og andres fremtid.
En ulykke rammer ikke nødvendigvis kun dem selv, de kan også få andres liv på samvittigheden.
Du kan blandt andet tale om:
- At en lille fartoverskridelse kan have afgørende betydning for, om ulykken sker, og hvor alvorlig den bliver.
- At selen kan redde deres og andres liv.
- At få sekunders uopmærksomhed kan have store konsekvenser. Læg mobilen.
- At de skal få styr på, hvordan de kommer hjem fra fest, inden de tager af sted og aldrig køre med en fuld kammerat.
- At det er okay at sige fra, hvis andre er uopmærksomme, mens de kører bil, ikke har sele på eller kører for stærkt.
Og husk, at du som forælder selv er en vigtig rollemodel – også før de får kørekort.
Øverst: Pressefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.