TrygFonden donerer lysende redningsstiger til havne

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – Snubler folk på vej ud til deres båd og ender i vandet, eller falder de i vandet, når de er fulde? Nu kan man søge TrygFonden om lysende stiger til havneområder med offentlig adgang.

Omkring en fjerdedel af alle drukneulykker i Danmark sker i havne – typisk hvor folk færdes alene, mens det er mørkt, og pludselig falder i vandet.

Falder man i havnebassinet, kan det være svært at komme op igen, og derfor er synlige og robuste redningsstiger livsvigtigt udstyr i havnene.

TrygFonden har udviklet og gennemtestet en ny type redningsstige til havneområder, og nu kan danske havne – store og helt små – søge om at få del i de 200 redningsstiger, som TrygFonden donerer i 2020.

Det kan være umuligt at komme tilbage på land

Falder man i vandet i en havn, kan det være stort set umuligt at komme tilbage på land, medmindre der er en redningsstige i nærheden. Mange – og særligt de ældre – redningsstiger, som hænger i havnene, er svære at få øje på – især i mørke, men også fordi de ikke skiller sig ud fra omgivelserne.

Derfor har TrygFonden udviklet en ny model, der er skrig-orange og skridsikker, og som har solceller, så den lyser om natten. Nu kan ejere af havneområder i hele landet søge om redningsstiger til deres område, fortæller René Højer, der er programchef i TrygFonden.

»En redningsstige hjælper kun, hvis den er til at få øje på. Vi er derfor sikre på, at vores redningsstiger kommer til at gøre gavn i havne rundt om i landet og skaber tryghed for alle, som færdes på havneområderne,« siger René Højer og fortsætter:

»Nogle havne har allerede godt og sikkert redningsudstyr, men i andre havne er der plads til forbedringer. Der er for eksempel mange redningsstiger, som ikke er oplyste, og derfor er de vanskelige at få øje på i mørke. Nu hvor sejlsæsonen for alvor begynder, er det derfor et oplagt tidspunkt at gå sikkerhedsudstyret i havnene igennem og sikre sig, at det virker og er synligt, siger René Højer, programchef i TrygFonden.«

Folk falder måske i vandet på vej hjem fra fest

Hos Søsportens Sikkerhedsråd er man glad for, at der bliver gjort en ekstra indsats for at øge sikkerheden på havnene, for det er her, en stor del af drukneulykkerne i Danmark sker, fortæller Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

»Folk snubler på vej til deres båd og ender i vandet, eller personer på vej hjem fra fest går langs havnen i mørket og falder i vandet. I sådanne situationer kan redningsstigen være den, der redder livet. Gode, solide og synlige redningsstiger bør derfor være standardudstyr i alle havne, og derfor er det meget positivt, at TrygFonden sætter fokus på det,« siger Sten Emborg.

I havnene kan man sagtens gøre de redningsstiger, som allerede hænger der, bedre og mere synlige, for eksempel ved at male dem i en pangfarve, forsyne dem med lys og løbende sikre, at de stadig er robuste nok til at kravle op ad.

TrygFondens redningsstiger er blevet til efter en arkitektkonkurrence, og derefter er stigen udviklet og testet i forskellige havnemiljøer.

I dag hænger der over 300 af TrygFondens redningsstiger i blandt andet Aarhus Havn, Randers Havn, Aalborg Havn, Nørrekås Lystbådehavn ved Rønne, Køge Marina, ved Copenhagen International School i København, på Ungdomsøen (Middelgrundsfortet) og ved Sydhavns Skolen i København.

Artiklen fortsætter under videoen.

Sådan søger du om TrygFondens redningsstiger

Ejere af havneområder, hvor der er offentlig adgang, og hvor der færdes mange mennesker, kan søge om stigerne.

Man kan søge om redningsstiger indtil den 31. august. Redningsstigerne bliver leveret i maj 2021.

Læs mere om ansøgningen på: respektforvand.dk.

Øverst: TrygFondens redningsstige. (Foto: TrygFonden). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.