Artiklen er opdateret for 4 år siden.
Zand.News – »I dag går der alt for ofte lang tid fra en kriminel beboer bliver dømt for en lovovertrædelse, til vedkommende sættes ud af sin bolig. Det er et af problemerne på Motalavej. … Fremover skal det være muligt at sætte kriminelle beboere ud af deres lejelejlighed i umiddelbar forlængelse af, at de bliver dømt for en lovovertrædelse,« sagde statsministeren.
»I sidste måned besøgte jeg Motalavej sammen med justitsministeren og boligministeren,« sådan indledte statsminister Mette Frederiksen (S) et afsnit i sin tale ved Folketingets åbning den 6. oktober 2020.
»Tag afstand fra det forkerte – ansvar for det rigtige«
I dag holdt statsminister Mette Frederiksen den traditionelle tale ved Folketingets åbning. Hun kom ind på emner som corona, klima, asyl, Rusland, velfærd og bureaukrati – samt Motalavej på Halsskov i Korsør.
Her talte hun om de mange unge, som er forbilleder for en hel generation, og hun opfordrede til at tage afstand fra det forkerte.
»Jeg bliver stolt, når jeg ser de unge – især mange unge piger – som klarer sig godt på uddannelserne. Det er stærkt. I er forbilleder og fortrop for en hel generation. Mange af jer står i en værdikamp – en frihedskamp – for at vriste jer fri af den forældede og forstokkede kultur, der desværre stadig hersker i nogle kredse,« sagde Mette Frederiksen og fortsatte:
»Hvor kvindekampen herhjemme foregik i fuld offentlighed i 70’erne med protestmarcher i gaderne og indslag i tv, så foregår jeres kamp mere i det skjulte. Det gør jeres kamp sværere end vores. Derfor er der brug for, at vi alle bakker op. Det gælder også herboende imamer. Alle jer, som vil Danmark. Hold fast i det. Og alle I unge mænd der via de sociale medier tager afstand fra vold ovenpå drabet i Brønshøj i sidste uge: Bliv ved med det. Tag afstand fra det forkerte – ansvar for det rigtige.«
Statsministeren kom også ind på unge mænd, som tager andres frihed, stjæler børns fremtid og efterlader et langt spor af utryghed.
»Men jeg har ingen forståelse for, at den forskel omsætter sig i chikane, overfald eller brutal opførsel. Vi bliver nødt til også at holde fast i, at mennesket er født med en vilje. Hvordan vi forvalter vores liv, det er i bund og grund vores eget ansvar. Og uden at generalisere – uden at skære alle over én kam – så må vi forholde os til fakta. Til den rå statistik,« sagde Mette Frederiksen og fortsatte:
»Hver femte unge mand med ikke-vestlig baggrund, som blev født i 1997, havde overtrådt straffeloven, inden han fyldte 21 år. Hver femte. Det er ikke alle – bestemt ikke alle. Men det er da helt åbenlyst alt for mange. Unge mænd, som tager andres frihed, stjæler børns fremtid, bryder fængselsbetjente ned – og efterlader et langt spor af utryghed. Det er ikke noget nyt og det er sådan set problemet: Det har stået på i alt for mange år.«
Frihed og livskvalitet er blevet til det modsatte
Herefter nævnte statsministeren, at en særlig opførsel, væremåde og mentalitet ikke kun rammer ofrene, men også rammer en hel befolkningsgruppe, der bliver sat i bås.
»Piger, som bliver kaldt nedsættende ting, fordi de er danske. Eller piger, der bliver udsat for social kontrol, fordi de er blevet for danske. En pølsevogn i Brønshøj, som bliver angrebet med kanonslag, fordi der sælges svinekød. Vi skal grundlæggende ikke acceptere den opførsel, den væremåde, den mentalitet. For den rammer ikke kun ofrene – den sætter også en hel befolkningsgruppe eller et boligområde i bås,« sagde Mette Frederiksen og fortsatte:
»Alle jer, som dagligt kæmper med de mange fordomme, som skyldes andres forkerte opførsel. De boligområder, som i dag bliver betegnet som udsatte boligområder, blev i sin tid bygget for at give mere frihed og livskvalitet til ganske almindelige mennesker, som søgte ud af byen. Til frisk luft og trygge rammer. Sådan var det i mange år. Alt for mange steder er der nu sket det modsatte.«
Statsministeren: »I får ikke lov at tage vores frihed«
Ingen skal være bange for at gå på gaden i Danmark. Derfor ønsker regeringen mere konsekvens. Statsministeren forklarede, at straffen skal være tydelig, konsekvent og mærkbar, og at politiet skal have flere muskler.
»Nu foreslår regeringen, at det sker med mere konsekvens. Som det er i dag, kan politiet forbyde enkeltpersoner at komme i særlige områder – for eksempel et bandemedlem. Det er fint, men resten af gruppen er der jo stadigvæk. Fremover skal politiet derfor også kunne indføre et opholdsforbud for alle personer på bestemte steder i en begrænset periode. Det kan være på en parkeringsplads i boligområdet eller ved en S-togstation, hvor de her drenge og unge mænd samles og skaber utryghed. Her siger vi: I må ikke stå her. Ingen skal være bange for at gå på gaden i Danmark – I får ikke lov at tage vores frihed,« sagde Mette Frederiksen.
Herefter nævnte hun nogle eksempler såsom:
- »Hvis opholdsforbuddet ikke overholdes, skal straffen være tydelig, konsekvent og mærkbar. Første gang en bøde på 10.000 kroner.«
- »Og har man gæld til det offentlige – det kan være ubetalte regninger for tidligere kriminalitet – bliver der kontant afregning. Så skal politiet kunne tage dyre jakker, ure, mobiltelefoner med det samme.«
- »Anden gang taler vi 30 dages fængsel.«
- »Samtidig sender vi uromagerne og deres forældre en besked, som ikke kan misforstås.«
Kriminelle lejere skal sættes ud af deres lejligheder
Mette Frederiksen forklarede, at konsekvens også betyder, at kriminelle lejere skal sættes ud af deres lejelejlighed omgående.
»I dag går der alt for ofte lang tid fra en kriminel beboer bliver dømt for en lovovertrædelse, til vedkommende sættes ud af sin bolig. Det er et af problemerne på Motalavej. I nogle tilfælde går der flere år. Fordi sagen om udsættelsen først kan behandles, efter at selve lovovertrædelsen er behandlet i det strafferetslige system. Det vil vi lave om,« sagde hun og fortsatte:
»Fremover skal det være muligt at sætte kriminelle beboere ud af deres lejelejlighed i umiddelbar forlængelse af, at de bliver dømt for en lovovertrædelse.«
Samtidig kom statsministeren ind på volden i nattelivet, som også skal minimeres.
»Her foreslår vi, at personer, som begår vold og får en dom, også skal udelukkes fra at komme i nattelivet i op til to år.«
Statsministeriet påpeger, at det talte ord gælder, hvis det skrevne afviger. Du kan læse hele den skrevne tale i sin fulde længde på: stm.dk.
Øverst: Mette Frederiksen besøger politigården i Aalborg. (Arkivfoto: Statsministeriet). RK/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.