Snart skal du betale 4 kroner for din plastikpose

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Folketinget vil sænke forbruget af plastikposer. Derfor bliver både de gratis og de tynde plastikposer forbudt. Samtidig skal du betale 4 kroner for en almindelig plastikpose.

Et bredt flertal i Folketinget vil have forbruget af bæreposer ned og genbruget op. Derfor bliver der krav om betaling for bæreposer i butikker. Desuden bliver tynde plastikbæreposer forbudt.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Alle bæreposer skal koste 4 kroner – også i tøjforretningen

Snart er det slut med de tynde plastikposer til pizzaæskerne, og når du vil have en bærepose i butikkerne, så kommer det til at koste mindst fire kroner.

I dag har regeringen og et bredt flertal i Folketinget vedtaget en ændring af miljøbeskyttelsesloven, som fra 1. januar 2021 gør det forbudt at udlevere gratis bæreposer. Det bliver samtidig forbudt at udlevere tynde plastikbæreposer, som ikke kan genbruges.

»Det skal kunne betale sig at lægge de dårlige vaner på hylden og i stedet for genbruge sin bærepose. Vi har lige nu europarekord i husholdningsaffald, og det skal vi lave om på. Jeg er glad for, at et bredt flertal i Folketinget i dag har bakket op om at forbyde de gratis bæreposer,« siger miljøminister Lea Wermelin (S).

De tynde plastikbæreposer, som typisk ikke kan bruges mere end en eller to gange, bliver forbudt. Samtidig vil der fremover blive krævet betaling for alle øvrige typer bæreposer – også de tykkere bæreposer, som du for eksempel får i tøjforretninger.

De helt tynde plastikposer til frugt og grønt forbliver lovlige

Miljøministeren vil desuden fastsætte en minimumspris for bæreposer på fire kroner. Dermed kan forbuddet om gratis udlevering ikke omgås ved for eksempel at kræve få øre i betaling.

»Tempoet i den grønne omstilling skal op, og plastikforurening er en af de helt store miljøsyndere. Vi skal genbruge og genanvende vores plastik meget mere, end vi gør i dag. Forbuddet mod gratis bæreposer er både godt for klima og miljø og et vigtigt skridt i opgøret med en brug-og-smid-væk-kultur,« siger Lea Wermelin.

Forbuddet mod udlevering vil gælde alle typer tynde plastikbæreposer med og uden hank. Dog vil de helt tynde plastikposer til for eksempel frugt og grønt stadig være lovlige. Det er af hensyn til bekæmpelse af madspild og fødevarehygiejne.

De nye regler om bæreposer træder i kraft den 1. januar 2021.

Øverst: Genrefoto. (Foto: V Panteon / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.