Zand.News – De kontaktløse Dankort gør det vanskeligere for kriminelle at aflure pinkoden, og derfor er det blevet mindre attraktivt for banderne at rejse til Danmark.
Kriminelles udbytte fra stjålne Dankort er mere end halveret det seneste år.
»Det er blevet meget sværere at være korttyv,« oplyser Sune Gabelgård, der er chef for svindelbekæmpelse i Nets. Det skriver Nets i en pressemeddelelse.
De kriminelle bander har fået besværlige arbejdsvilkår
Et betalingskort kan være en nem vej til penge, hvis først pinkoden er blevet afluret. Af samme grund har kriminelle bander gjort kortmisbrug til deres levevej, men en række tiltag har de sidste år gjort deres arbejde langt sværere.
Det afspejler sig i de seneste misbrugstal for Dankort, hvor der – målt i udbytte – er sket et fald på 54 procent ved fysisk kortmisbrug.
»Der er ingen tvivl om, at det er blevet sværere at være korttyv,« fortæller Sune Gabelgård, der er chef for svindelbekæmpelse i Nets, og fortsætter:
»De havde for nogle år siden ret gode arbejdsvilkår, men vi har sammen med bankerne og politiet foretaget en lang række tiltag, som har besværliggjort deres arbejde. Vi kan især se et dramatisk fald i de kriminelles udbytte fra hæveautomater.«
I årets første seks måneder lykkedes det de kriminelle at få et udbytte på i alt 8 millioner kroner ved fysisk misbrug af Dankort, mens det tilsvarende tal i første halvår 2018 lød på 17,4 millioner kroner.
De kontaktløse kort gør misbrug langt vanskeligere
En af årsagerne er ifølge Sune Gabelgård det kontaktløse Dankort, som langt de fleste danskere efterhånden har, og som nu benyttes ved næsten tre af fire betalinger. Her skal køberen som udgangspunkt ikke indtaste pinkode, så længe beløbet er under 350 kroner.
»Vi bruger hovedsageligt vores Dankort til køb under 350 kroner, og derfor er det blevet sværere for de kriminelle at aflure pinkoden. De må nu afsætte længere tid til at få fat i pinkoden, og det gør det ganske enkelt mindre attraktivt for kriminelle bander at rejse til Danmark,« siger Sune Gabelgård.
Læs også: Stjal 87-årigs Dankort i Høng og hævede i Slagelse.
Han peger også på, at Nets har samarbejdet med politi og banker om at identificere og overvåge de hæveautomater, som de kriminelle forventes at benytte. Derudover har Nets også udbygget sine systemer til overvågning af mistænkelig aktivitet.
»Alle tiltagene har til sammen gjort det svært for svindlerne at misbruge Dankort fysisk, og vi har heldigvis set den samme tendens på nettet. Her er svindlen med Dankort faldet med cirka en tredjedel det seneste år,« siger Sune Gabelgård.
Det store fald i svindel på nettet skyldes især Dankort Secured by Nets, hvor kortholderen nu skal bekræfte sit køb via en SMS-kode.
Øverst: Genrefoto. (Foto: Bee Bright / iStock). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.