Artiklen er opdateret for 1 år siden.
Zand.News – »Smittetallene begynder typisk at stige i løbet af sommeren og topper i efteråret. Det hænger antageligt sammen med, at Legionella er varme-elskende bakterier. Når der har været varmt vejr i længere tid, så er der også større risiko for, at det kolde vand bliver varmet op i rørene,« lyder det fra Statens Serum Institut.
Sommervarme, lunkent vand i rørene og flere udlandsrejser er med til at øge risikoen for Legionella-smitte, som Statens Serum Institut forventer vil stige i år. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom. Det skriver TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.
287 tilfælde sidste år med 56 døde
Sol, strand og varme er perfekt til sommerferien. Det er bare ikke så godt for vandrørene, hvor der efter længere tids opvarmning af det kolde vand også er en større risiko for at give Legionella-bakterien optimale muligheder for at udvikle sig. Det kan føre til legionærsyge, som kan være livstruende for svækkede og ældre mennesker.
»Smittetallene begynder typisk at stige i løbet af sommeren og topper i efteråret. Det hænger antageligt sammen med, at Legionella er varme-elskende bakterier. Når der har været varmt vejr i længere tid, så er der også større risiko for, at det kolde vand bliver varmet op i rørene og derved øges risikoen for Legionella-smitte,« siger Søren Uldum, der er fagchef i Statens Serum Institut.
Smittetallene i Danmark har ligget højt gennem en årrække. Sidste år registrerede seruminstituttet 287 tilfælde blandt danskere, hvoraf 56 døde.
»Smittetallene har ligget højt siden 2017 og har siden ligget forbavsende stabilt. Indtil videre har året budt på lidt færre tilfælde end sidste år, men jeg forventer faktisk, at vi nok får endnu flere smittetilfælde i år end nogensinde før, når året er omme,« siger Søren Uldum.
Han forklarer det med, at der er udsigt til smittetilfælde fra udlandet – blandt andet Italien – da flere danskere rejser udenlands på ferie efter coronapandemien.
Skyl vandrørene igennem regelmæssigt
Legionella-bakterien elsker lunkent og varmt vand mellem 20 og 50 grader. Af samme grund handler det om at holde det kolde vand koldt og det varme vand varmt.
Ved tapstederne kræver bygningsreglementet, at temperaturen er minimum 50 grader, da man ikke skal meget under, før det risikerer at blive problematisk.
Derudover er det en god idé at skylle vandrørene igennem regelmæssigt for at undgå bakterievækst i stillestående vand, forklarer Birger T. Christiansen, der er konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne:
»Udover at holde den rette vandtemperatur er det bedste råd derfor at sørge for at have et godt flow i vandrørene og undgå “døde ender” i selve installationen, hvor bakterien kan udvikle sig. Er man i tvivl, er det altid en god idé at få sin installation gennemgået af en autoriseret VVS-installatør,« siger han.
Det gælder blandt andet offentlige bygninger, der bliver lukket helt eller delvist ned for sommerferien. Det kan også være boligforeninger med store og omfattende rørsystemer.
»I løbet af de seneste mange år er toiletter og armaturer blevet mere og mere vandbesparende. Det er en god ting, men det lavere vandforbrug betyder også, at der typisk kan stå vand og vente i rørene, da de typisk er dimensioneret til en højere vandgennemstrømning,« siger Birger T. Christiansen.
Øverst: Pressefoto. (Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne). PM/roke.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.