Artiklen er opdateret for 6 år siden.
Der er tre kæmpesten i Slagelse Kommune, og omkring 90 kæmpesten i hele Danmark. GEUS har udvalgt 101 kæmpesten – hundredeogén rimer på kæmpesten. De mystiske, gamle sten blev tillagt særlige evner. Derfor blev der ofret til dem.
Nu kan du blive inspireret til ture i naturen, hvor kæmpesten i Slagelse Kommune og resten af Danmark har en historie at fortælle. Find stenene via kortet her på siden. Samtidig kan du læse sagn og geologiske fakta om de gamle kæmpesten.
Der er omkring 90 kæmpesten i hele landet. En kæmpesten er kendetegnet ved, at det længste led måler fire meter. Supplereret med nogle få sten under dette mål, hvor stenen har en interessant historie, har De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) udvalgt 101 kæmpesten.
Tre af disse kæmpesten ligger i Slagelse Kommune:
- Kæmpesten Høve: Lundbyvej ved Dalmose
- Breddysse: Støvlebækvej 8 ved Kirke Stillinge
- Skarpensten: Bøgevig på Agersø ved Skælskør.
Markante hilsener fra indlandsisens tid
De danske kæmpesten ligger spredt som markante hilsener fra indlandsisens tid. Mange er kendte, besøgte og besungne. Andre er gemte og glemte.
Alle sten har en geologisk historie. De er født af ild i magmakamre dybt i forlængst nedtærede bjergkæder. Siden blev de flyttet af is i istiden, hvor gigantiske iskapper blev bygget op over fjeldene, hvorpå kapperne flød ned til de omkringliggende egne. Her medbragte de ler, sand, grus, sten og kæmpesten.
Isen smeltede bort, hvorpå mennesket indtog landet. Kæmpestenene lå som vartegn og landemærker. De har virket mystiske, tiltrækkende og truende. Derfor opstod der myter og sagn i et forsøg på at forklare dem. De blev tillagt evner, og der blev ofte til dem. Den tids viden blev til vores tids overtro.
Læs mere på: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark.
Foto: GEUS.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.