Høje promiller blandt mange spritbilister

Zand.News — »Omgivelserne kan gøre en kæmpe forskel ved at gribe ind. Det kan man gøre ved at fortælle personen, at man kan få gratis og anonym rådgivning og hjælp. Selv om det kan være svært at blande sig, så kan det være afgørende for, at personen tager imod den hjælp, der er nødvendig for at få sat forbruget ned eller komme helt ud af et eventuelt alkoholproblem,« lyder det fra Alkohol & Samfund.

Over halvdelen af de sigtede spritbilister har en promille over 1,2. Det viser tal fra Rigspolitiet. Det får nu Rådet for Sikker Trafik og Alkohol & Samfund til at opfordre omgivelserne til at være mere opmærksomme på at gribe ind. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Kort resume skrevet af kunstig intelligens (AI): Over halvdelen af sigtede spritbilister har en promille over 1,2, ifølge Rigspolitiets tal fra 2018-2022. Dette får Rådet for Sikker Trafik og Alkohol & Samfund til at opfordre omgivelserne til at gribe ind. De understreger vigtigheden af at informere personer om gratis og anonym rådgivning, da dette kan hjælpe dem til at reducere eller afslutte deres alkoholforbrug. I flere politikredse tilbydes sigtede spritbilister at blive kontaktet af en rusmiddelrådgiver, hvilket cirka hver fjerde accepterer. Kampagnen “Klar til et pust?” fokuserer på spritkørsel i sommermånederne, hvor der er mange sociale arrangementer og en højere risiko for spritulykker.

En stor del har et decideret alkoholproblem

Over en femårig periode fra 2018 til 2022 har politiet sigtet knap 28.000 personer for spritkørsel, viser tal fra Rigspolitiet. Og når man ser på promillerne, så viser tallene, at lige over halvdelen havde en promille over 1,2.

»Kører man rundt med så meget alkohol i blodet, er der ingen tvivl om, at man er til fare for sig selv og andre. Og når der er så mange med så høje promiller, tyder det på, at en stor del af spritbilisterne har et decideret alkoholproblem,« siger Pernille Sølund Ehlers, der er chefkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

NOTE: Tal fra Rigspolitiet viser, at i perioden 2018-2022 sigtede politiet 27.804 personer for at have kørt spritkørsel i et motoriseret køretøj. Af dem havde 52 % en promille over 1,2.

Omgivelserne kan gøre en kæmpe forskel

Tallene får nu Rådet for Sikker Trafik og Alkohol & Samfund til at opfordre til, at flere griber ind. Det kan for eksempel være, hvis man er til en fest eller middag, og en beruset person vil køre. Men det kan også ske, at man har kendskab til en person med et alkoholproblem, som af og til sætter sig bag rattet i påvirket tilstand.

I dag går der i gennemsnit 10-12 år fra folk erkender, at de har et alkoholproblem, til de kommer i behandling. I de år kan det høje alkoholforbrug ødelægge både familie- og arbejdsliv, gå hårdt ud over sundheden, og de pågældende kan nå at køre spritkørsel mange gange.

»Omgivelserne kan gøre en kæmpe forskel ved at gribe ind. Det kan man gøre ved at fortælle personen, at man kan få gratis og anonym rådgivning og hjælp. Selv om det kan være svært at blande sig, så kan det være afgørende for, at personen tager imod den hjælp, der er nødvendig for at få sat forbruget ned eller komme helt ud af et eventuelt alkoholproblem,« siger Bjarne Stenger Elholm, der er leder af Alkolinjen hos Alkohol & Samfund.

Flere spritbilister beder om hjælp efter sigtelse

I flere politikredse tilbyder politiet i dag alle, der bliver sigtet for sprit- eller narkokørsel, at de efterfølgende kan blive ringet op af en rusmiddelrådgiver, hvis de har brug for hjælp. Erfaringerne viser, at omkring hver fjerde tager imod politiets håndsrækning.

»For mange er det et “wake up call”, når de bliver sigtet for sprit- eller narkokørsel, og de indser, at de har brug for hjælp. For nogen er det nok med en enkelt telefonsamtale, mens andre har brug for et længere rådgivnings- eller behandlingsforløb. Det gavner den enkelte, familien og samfundet, og det er godt for trafiksikkerheden,« siger Pernille Sølund Ehlers.

I ugerne 26-30 sætter Rådet for Sikker Trafik og 61 kommuner fokus på spritkørsel med den landsdækkende kampagne “Klar til et pust?”. Anledningen er, at sommeren er fyldt med mange sociale arrangementer, hvor der bliver drukket alkohol. Desværre er sommeren også en af de perioder på året, hvor der sker mange spritulykker på vejene.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/til2