Zand.News – En halv million danskere har taget stilling til organdonation, men de har ikke registreret deres valg.
500.000 danskere er afklarede om deres holdning til organdonation, men de har ikke lige fået taget sig sammen til at tilkendegive det i Donorregistret. Det skriver Sundhed.dk i en pressemeddelelse.
De har bare ikke fået deres holdning registreret endnu
Det vil en ny landsdækkende oplysningskampagne lave om på. De afklarede danskere skal registrere deres valg i Donorregistret på sundhed.dk.
Oplysningskampagnen er udarbejdet af Dansk Center for Organdonation i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, Sundhedsdatastyrelsen og Sundhed.dk.
»Vi ved fra flere holdningsundersøgelser, at cirka en halv million danskere er afklarede i forhold til, om de ønsker at donere deres organer. De har bare ikke fået deres holdning registreret endnu,« fortæller centerleder Helle Haubro Andersen fra Dansk Center for Organdonation og fortsætter:
»Vi vil derfor som noget nyt forsøge at tale direkte til denne gruppe. De har ikke brug for at blive “overbeviste” om, at de skal tage stilling. De har i stedet brug for en anledning til at få tilkendegivet, hvad de mener. Med kampagnen vil vi derfor blandt andet forsøge at få registreringen i Donorregistret ind på disse danskeres mentale tjekliste, sådan at det bliver en naturlig del af hverdagens gøremål at få registeret sig.«
Nye tiltag gør det lettere at registrere sin holdning
Kampagnen lanceres samtidig med, at Sundhedsstyrelsen har digitaliseret den ikoniske røde donorfolder. Derudover står Sundhedsdatastyrelsen og Sundhed.dk bag en ny brugerflade for Donorregistret.
Disse nye tiltag gør det lettere og mere enkelt at registrere sin holdning til organdonation online via sundhed.dk, og som noget helt nyt modtager man nu også en kvittering og en anerkendende tak, når man har registreret sig i Donorregistret.
»Med en registrering i Donorregistret siger man udtrykkeligt, hvad man ønsker i forhold til organdonation. Det er den enkeltes mulighed for selv at bestemme og sikre, at familien sammen med sundhedspersonalet har mulighed for at følge ens ønsker, hvis organdonation bliver en mulighed efter ens død,« siger Helle Haubro Andersen.
»Det handler ikke om at sige “ja” eller “nej”. Det handler om at få registreret, hvad man har besluttet sig for,« understreger hun. I øvrigt kan man altid ændre sin registrering i Donorregistret.
Læs mere eller registrer dig på: organdonor.dk.
Fakta om organdonation og Donorregistret
- 500.000 danskere er afklaret om deres holdning til organdonation, men har endnu ikke fået tilkendegivet deres holdning. Det viser Dansk Center for Organdonations undersøgelse fra september 2018.
- 1.080.307 danskere, svarende til 22 procent er registrerede i Donorregistret, viser tal fra Donorregistret.
- I Donorregistret er der fire måder, du kan registrere dit valg om organdonation på:
1) Du kan give fuld tilladelse. Det betyder alle dine organer må bruges til transplantation efter din død. Derudover kan du også vælge, at dine pårørende skal have det sidste ord, og give den endelige tilladelse til transplantation.
2) Du kan give begrænset tilladelse. Det betyder, at kun de organer du har valgt må bruges til transplantation. Derudover kan du også vælge, at dine pårørende skal have det sidste ord, og give den endelige tilladelse til transplantation.
3) Du kan svare, ved ikke. Det betyder at dine pårørende skal tage stilling til for dig.
4) Du kan nedlægge forbud. Det betyder, at ingen af dine organer må bruges til transplantation.
Genrefoto: vchal / iStock.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.