Artiklen er opdateret for 3 år siden.
Zand.News – Sundhedsstyrelsen har besluttet at udvide det generelle vaccinationsprogram, så det fremover også omfatter kvinder, der er gravide eller ammer,« siger Søren Brostrøm
Sundhedsstyrelsen anbefaler nu vaccination mod COVID-19 til kvinder, der er gravide, eller som ammer. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.
Sikrer både den gravide og det ufødte barn
Gravide har en øget risiko for at få et alvorligt forløb med COVID-19, og sygdom under graviditeten kan øge risikoen for at føde for tidligt.
Sundhedsstyrelsen har efter gennemgang af nyere data og erfaringer fra andre lande, besluttet at anbefale vaccination til gravide og ammende. En række lande har efterhånden fået omfattende erfaring med vaccination af gravide og ammende med mRNA-vaccinerne fra BioNtech-Pfizer og Moderna, herunder USA, Israel, Canada og Skotland.
Data fra disse lande viser samstemmende, at vaccinerne er meget effektive og sikre for både den gravide og for det ufødte barn samt for den ammende og det diende barn.
Er du gravid, anbefaler Sundhedsstyrelsen – ud fra et forsigtighedsprincip – at du bliver vaccineret i 2. eller 3. trimester, men man kan godt blive vaccineret i 1. trimester efter aftale med en læge. Har du planer om at blive gravid, eller går du i fertilitetsbehandling, anbefaler Sundhedsstyrelseni, at du tager imod tilbuddet om vaccination nu.
»Vi har over de seneste måneder været i løbende dialog med fødselslæger, jordemødre og andre fagfolk med viden om COVID-19 blandt gravide og ammende, herunder vaccination. Samtidig har vi selv gennemgået de nye data fra andre lande. På den baggrund har vi i Sundhedsstyrelsen besluttet at udvide det generelle vaccinationsprogram med de vacciner, vi anbefaler, så det fremover også omfatter kvinder, der er gravide eller ammer,« siger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm og tilføjer:
»Med vores anbefaling følger vi en række andre europæiske lande som for eksempel Sverige og Holland. Samtidig kan vi nu med baggrund i faglig viden om vaccinernes effekt og sikkerhed give et trygt tilbud til de mange kvinder, der har været kede af ikke at kunne blive vaccineret. Som fødselslæge ved jeg, hvor vigtigt det er, at de gravide kan føle sig trygge i deres graviditet.«
Søren Brostrøm understreger samtidig, at vaccination af de op imod 100.000 kvinder, der er gravide eller som ammer, også vil bidrage til en endnu stærkere befolkningsimmunitet i Danmark.
Øverst: Genrefoto. (Foto: Gorodenkoff / iStock). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.