Zand.News – En nødraket har til formål at tilkalde hjælp, når man er i en nødsituation på havet. Det er alarm 1-1-2, når man er til søs, og derfor skal man tænke sig om, før man fyrer den af.
Nødraketter skal kun bruges i en nødsituation. Alligevel rykker Forsvaret hvert år ud til flere redningsaktioner efter en observeret nødraket blot for at konstatere, at der ikke har været tale om en ulykke.
Det skriver Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.
Useriøse nødraketter tager ressourcer fra beredskabet
Igen i år har Forsvarets Operationscenter indsat helikoptere eller redningsbåde efter at have fået anmeldelser om nødraketter, der i sidste ende viste sig ikke at være tegn på en ulykke.
I værste fald kan nødraketter, der bliver fyret af uden grund eller for sjov, tage ressourcerne fra redningsoperationer, hvor folk har brug for hjælp.
»Vi har kun et vist antal enheder på beredskab, og hvis vi sender en helikopter eller et fartøj af sted mod et observeret nødblus, der viser sig ikke at stamme fra en nødsituation, kan det i sidste ende betyde, at vi prioriterer et falsk nødkald frem for et rigtigt, og derfor ikke får sendt den nødvendige hjælp til de nødstedte,« siger Frank Thorsen, der er vagthavende officer i Joint Rescue Coordination Centre (JRCC) Danmark ved det Nationale Maritime Operationscenter.
Joint Rescue Coordination Centre (JRCC) Danmark er er organiseret under Søværnskommandoen og indsætter enheder i regi af Forsvarets Operationscenter. Centrethar ansvaret for at assistere nødstedte personer, skibe, havanlæg og luftfartøjer.
Det samlede tal for redningsoperationer på nødraketter uden ulykker i 2019 er endnu ikke opgjort. Men i 2018 gennemførte redningstjenesten 104 Search and Rescue-operationer (SAR), hvor det ikke var muligt at konstatere tegn på en ulykke.
Det svarer til lidt over en femtedel af det samlede antal iværksatte SAR-operationer. Ud af disse 104 operationer stammer 20 fra anmeldelser om observationer af nødraketter.
Nødraketter er 112 til søs og bliver taget alvorligt
Som oftest sker anmeldelserne om observation af nødraketter i god tro, men det sker, at nødraketter bliver afskudt, uden at der er tale om en nødsituation.
»En nødraket har til formål at tilkalde hjælp, når man er i en nødsituation på havet. Det er 112, når man er til søs,« siger Frank Thorsen og fortsætter:
»Derfor opfordrer vi folk til at tænke sig om, når de tænker på at bruge en nødraket – for signalet fra sådan en betyder, at man er i fare, og at man har brug for hjælp.«
Og en anmeldelse om en nødraket bliver taget alvorligt ved JRCC Danmark.
»Vi har det sådan, at hvis vi er i tvivl om, om signalet er et reelt råb om hjælp, så er vi ikke i tvivl, og så sender vi enheder af sted for at hjælpe eventuelle nødstedte,« forklarer Frank Thorsen og fortsætter:
»Så vi vil gerne opfordre folk derude til kun at bruge nødraketter i nødsituationer – ikke for sjov og heller ikke her til nytår.«
Alle anmeldelser analyseres før redningsoperationer
I JRCC Danmark er de opmærksomme på, at der nogle gange kan være tale om anmeldelser af observationer, der ikke stammer fra nødraketter, eller at der somme tider er tale om nødraketter, der ikke er et udtryk for at være i nød.
»Vi spørger gerne anmelderen om, hvad der er blevet observeret. Hvor er nødraketten blevet set, hvilken farve havde lyset, hvor højt var den oppe. Det er med til at give os en ide om, om der reelt er tale om en nødraket, og om den eventuelt er blevet affyret over land,« siger Frank Thorsen.
Når Operationscenteret har modtaget disse oplysninger fra anmelderen, bliver der taget en beslutning om, om SAR-beredskabet skal reagere på anmeldelsen.
»Hvis vi ikke kan udelukke, at raketten er affyret over vand, eller hvis vi er i tvivl, så trykker vi på knappen,« slutter Frank Thorsen.
Øverst: Arkivfoto. (Foto: Forsvarskommandoen). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.