Artiklen er opdateret for 3 år siden.
Zand.News – Sidste år var der betydeligt flere dræbte og alvorligt tilskadekomne i trafikulykker med en spirituspåvirket ung bilist end tidligere år.
Nye tal viser, at flere unge siger, at de har kørt spritkørsel. Den kedelige udvikling afspejler sig også i antallet af ulykker. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.
Flere dræbte og alvorligt tilskadekomne
Rådet for Sikker Trafik har i en ny undersøgelse taget pulsen på de 17- til 24-åriges alkohol- og trafikvaner.
Resultaterne er nedslående: I 2019 svarede 8 procent af de unge, at de havde kørt bil med for meget alkohol i blodet, mens tallet er steget til 15 procent i 2020.
»Unge bilister er i ekstra stor risiko for at ende i en ulykke, når de blander alkohol og trafik, fordi de samtidigt mangler rutine. Så det er nogle tal, som vi ser på med stor bekymring,« siger Michelle Laviolette, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Samtidig var der i 2020 betydeligt flere dræbte og alvorligt tilskadekomne i trafikulykker med en spirituspåvirket ung bilist end tidligere år. Der kan være tale om et tilfældigt udsving i ulykkestallene, men niveauet var sidste år væsentligt højere end gennemsnittet for perioden 2015-2019.
De nye tal går i den helt forkerte retning
»De unge har altid været overrepræsenteret i trafikulykker, men de nye tal går i den helt forkerte retning. Det er derfor vigtigt, at vi bliver ved med at have fokus på, hvordan de unge kommer sikkert ud og hjem,« siger Michelle Laviolette og fortsætter:
»Mange ulykker ville kunne undgås, hvis der var flere unge, som turde sige fra. Er du forælder til en ung, så husk at få talt med ham eller hende om, hvordan de kommer hjem, før de tager til fest.«
På den helt lange bane har der været et fald i antallet af spritulykker med unge. Men de nye tal viser, at vi ikke er i mål endnu. Derfor er det vigtigt, at vi forstærker et ellers velfungerende samarbejde om at forebygge spritulykker blandt unge.
Det kræver et fokus på undervisning i trafiksikkerhed, politikontrol, kampagner og en ændring af vores alkoholkultur. Desuden skal vi alle blive bedre til at gribe ind, hvis vi oplever spritkørsel i vores omgangskreds.
Øverst: Pressefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.