Zand.News – Mange unge vil sikre sit eftermæle med en QR-kode på gravstedet.
Ældre mennesker har ikke nogen drøm om, at der skal gøres en masse stads ud af dem, når først de er døde. Men de unge har det omvendt.
De vil gerne sikre sig et eftermæle med et gravsted, hvor deres livshistorier bliver fortalt via en QR-kode. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.
Vil skabe en personlig afslutning på deres sidste rejse
Det er ikke helt hen i skoven, at unge i dag har brug for at iscenesætte sig selv. Det behov følger dem helt frem til efter døden.
Faktisk vil næsten hver femte unge i alderen 18-34 år bisættes ved et specifikt træ i en skov eller sprede deres aske udover havet eller lignede. Dermed er de unge den aldersgruppe, hvor flest foretrækker en alternativ afslutning på deres sidste rejse.
De unge er også den aldersgruppe, hvor flest vil have en personlig begravelse på et kendt gravsted. Knap en fjerdedel vil nemlig slutte deres sidste rejse på et kendt gravsted. Årsagen er blandt andet, at de vil have et sted, hvor de kan mindes.
»Selviscenesættelse fylder meget i de unges liv i dag, og det følger dem helt til den dag, de ikke er her mere,« siger oldermand i Stenhuggerlauget Danmark, Ole Grage, og fortsætter:
»Derfor vil de skabe personlig afslutning på deres sidste rejse med en historie og et tydeligt minde om, hvem de var. Derimod vælger de ældre ofte de ukendtes grav eller overlader beslutningen til de efterladte, fordi de ikke vil være til besvær.«
Vil mindes med en personlige QR-kode på gravstedet
Mere end hver femte unge synes, at et gravsted med en personlig QR-kode, der kan scannes og fortælle deres livshistorie, er en god idé. Sammenlagt med de unge, som synes, at QR-koder er en overvejende god ide, er det næsten hver sjette ung.
»Personligheden betyder meget for de unge, og de har behov for at vise den frem til omverdenen. Det kan de med en QR-kode, som med digitale billeder, videoer og tekst skaber en personlige fortælling om den afdøde,« siger Ole Grage og fortsætter:
»Vi har endnu ikke de store erfaringer med QR-koder, men jeg oplever, at det er noget, som de unge tager med sig. Mere end en fjerdedel af de unge mener, at muligheden for at få en QR-kode på et gravsted kan ændre deres holdning til, hvor og hvordan de vil slutte deres sidste rejse. Det vidner, om en stor interesse for at skabe en personlig afsked med livet.«
De unge glemmer blot at fortælle om deres sidste ønske
Paradoksalt nok har mere end hver anden ung ikke talt med deres pårørende om deres ønsker til det sidste hvilested. Det er på trods af, at mange unge allerede har besluttet, hvor den sidste rejse skal ende.
»Det er min oplevelse, at der er mange, der tænker på det, men ikke taler om det. Vi er bange for at røre ved nogle følelser, som gør vores kære kede af det. Det er en form for berøringsangst,« siger bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Liv&Død, Ove Gaardboe, og fortsætter:
»Derfor udskyder vi samtalen og tror, at vi gør vores pårørende en tjeneste. Men ofte gør vi det modsatte, fordi vi ikke når det, før det er for sent. Vi skylder vores familie og venner at dele vores ønsker med dem, så de ikke skal bekymre sig om det svære valg.«
Øverst: Genrefoto. (Foto: Wir Sind Klein / Pixabay). PM/rk.
I samarbejde med
Zand.News
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.