Danmark har flest tilfælde af lungekræft

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – I løbet af de seneste år er der taget en del rygeforebyggende skridt, der skal gøre det sværere for børn og unge at begynde at ryge, såsom højere afgifter, røgfri skoletid og tobak under disken.

I Danmark får flere mennesker lungekræft end i de øvrige skandinaviske lande. Det skyldes, at en større andel af befolkningen ryger. Derfor glæder det Kræftens Bekæmpelse, at der er kommet nyt liv i den politiske debat om rygeforebyggelse. Det oplyser Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

Risikoen er højere end i de andre nordiske lande

Næsten 5.000 danskere får hvert år diagnosen lungekræft. Risikoen for at blive ramt af sygdommen er højere end i de andre nordiske lande. Sammenlignet med Sverige er risikoen endda dobbelt så høj for mænd.

»I Danmark har vi desværre flere tilfælde af lungekræft end vores skandinaviske nabolande. Det er rigtig trist. Lungekræft er en alvorlig sygdom med en høj dødelighed. Mennesker, der lever med lungekræft, har ofte stærkt forringet livskvalitet,« siger Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Loven har gjort det alt for nemt at begynde at ryge

Lungekræft skyldes i ni ud af ti tilfælde tobaksrygning. Og rygning har været udbredt i Danmark. I 1950 røg 80 procent af mænd og 40 procent af kvinder i Danmark dagligt. Mens færre og færre mænd røg dagligt i løbet af 1950’erne og 1960’erne, så toppede rygning blandt kvinder først i 1970. Herefter faldt daglig rygning blandt begge køn.

Når vi ser så mange tilfælde af lungekræft, er det, fordi en stor andel af befolkningen i Danmark har røget – også kvinderne. Men Mette Lolk Hanak ser lungekræft som et samfundsproblem snarere end et individuelt valg:

»Når vi har så mange tilfælde af lungekræft, er det ikke dem, der ryger, vi skal bebrejde. Når man først er afhængig, kan det være svært at stoppe igen. Vi skal i stedet bebrejde vores lovgivning og kultur, der har gjort det alt for nemt at begynde at ryge. Det skal vi have ændret,« siger hun.

Ændring kræver ambitiøse og vidtrækkende initiativer

Som del af et sundhedsudspil foreslog regeringen i midten af marts at stoppe for salg af tobak og nikotinprodukter til personer født i 2010 eller senere. Det har givet ny energi til diskussionerne om, hvordan vi forebygger rygning.

»Hvis vi bliver ved med at have den højeste andel af mennesker, der ryger, i Skandinavien, kommer vi også til at have den højeste forekomst af lungekræft. Det kræver ambitiøse og vidtrækkende initiativer på tobaksområdet at ændre vores topplacering. Derfor er jeg glad for, at man på Christiansborg nu igen drøfter, hvad vi kan gøre for at forebygge rygning,« siger Mette Lolk Hanak.

De tilfælde af lungekræft, vi ser i dag, er resultatet af rygning for 20-30 år siden. Faldet i andelen af mennesker, der ryger i kombination med bedre behandling, vil betyde, at der fremover er færre, der vil får lungekræft.

I løbet af de seneste år er der i Danmark taget en del rygeforebyggende skridt, der skal gøre det sværere for børn og unge at begynde at ryge. Blandt andet højere afgifter på tobak, røgfri skoletid og tobak under disken. I dag ryger omkring 14 procent af befolkningen dagligt. Til sammenligning er tallet kun 6 procent i Sverige og 8 procent i Norge

Øverst: Genrefoto. (Foto: Vadym Petrochenko / iStock). PM/roke

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.