Zand.News ─ »Det er folk, der slår plat på den situation, vi befinder os i. De udnytter folks frygt og bekymringer, og et er særdeles usympatisk. Derfor holder vi et ekstra vågent øje, så borgerne ikke bliver snydt til fare for deres liv og helbred,« siger Lægemiddelstyrelsen.
Uautoriserede forhandlere sælger ulovligt medicin og selvtests på nettet ved at udnytte frygt og bekymringer under den igangværende coronavirus/COVID-19-pandemi.
»Særdeles usympatisk og til fare for folks liv og helbred,« lyder det fra Lægemiddelstyrelsens direktør ifølge en pressemeddelelse.
Ulovlige forhandlere på bekostning af borgernes sundhed
Flere steder i udlandet og et par steder herhjemme er der poppet netsider op, hvor medicin som for eksempel klorokin eller COVID-selvtests sælges, der påstås at kunne behandle COVID-19 eller give svar på, om man har sygdommen.
Hjemmesiderne er drevet af ulovlige forhandlere, og det sker på bekostning af borgernes sundhed og helbred, skriver Lægemiddelstyrelsen.
Læs også: Advarsel mod falske e-mails fra Sundhedsstyrelsen.
Lægemiddelstyrelsen har fokus på området og overvåger løbende nettet for at modvirke ulovlig handel med medicin og medicinsk udstyr.
»Det er folk, der slår plat på den situation, vi befinder os i. De udnytter folks frygt og bekymringer, og et er særdeles usympatisk. Derfor holder vi et ekstra vågent øje, så borgerne ikke bliver snydt til fare for deres liv og helbred,« siger Thomas Senderovitz, der er direktør i Lægemiddelstyrelsen.
Ingen medicin er godkendt til behandling mod COVID-19
COVID-19 er en ny sygdom, som der på nuværende tidspunkt ikke er udviklet en vaccine imod, og der er ikke dokumentation for, at allerede godkendt medicin til andre sygdomme har en effekt og er sikker at bruge mod COVID-19.
Læs også: Bødetakster i forbindelse med corona/COVID-19.
Lægemiddelmyndighederne verden over støtter forskere og virksomheder i hurtigt at udvikle medicin mod COVID-19 og forbereder sig på at kunne køre en godkendelse igennem så hurtigt som muligt uden at gå på kompromis med sikkerheden.
Anmeld enhver mistanke om ulovlig forhandling af medicin
Hvis man har mistanke om, at en virksomhed, en person eller et apotek sælger forfalsket medicin, så kan man anmelde det til Lægemiddelstyrelsen via denne blanket:
Anmeld: Indberetning af mistanke om ulovlige forhold vedrørende medicin.
Global aktion mod ulovlig medicin og medicinsk udstyr
For en uge siden oplyste Lægemiddelstyrelsen om den verdensomspændende aktion “Operation Pangea” mod ulovligt salg af medicin og medicinsk udstyr.
Hele 635 postpakker med ulovligt importeret medicin blev tilbageholdt i Danmark. Her var der især tale om potensmidler og forskellige typer smertestillende medicin. Mere end 50 lande deltog, 121 personer blev anholdt eller efterforskes nærmere, og over 2.500 ulovlige hjemmesider er blevet lukket.
Læs også: Advarsel: Pas på falske sundhedsmedarbejdere.
Udover ulovlige potensmidler tilbageholdt Lægemiddelstyrelsen flere typer af receptpligtige smertestillende lægemidler såsom tramadol, modafinil – der kan misbruges som såkaldt “study-drugs”, den søvnregulerende medicin melatonin samt flere slags receptpligtige antibiotika.
Under årets aktion har Lægemiddelstyrelsen også efterforsket dansksprogede hjemmesider, hvorfra der sælges ulovlig medicin. Tre hjemmesider, der hovedsageligt solgte ulovlige potensmidler, blev lukket, mens 26 hjemmesider blev indberettet til Interpol.
På verdensplan blev der tilbageholdt over 37.000 enheder ulovligt og forfalsket medicinsk udstyr, heraf over 34.000 ansigtsmasker. Interpol vurderer, at den øgede mængde medicinsk udstyr, der nu er tilbageholdt, er relateret til COVID-19. Det skrev Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse for en uge side.
Øverst: Genrefoto. (Foto: Kollsd / Pixabay). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.