Artiklen er opdateret for 2 år siden.
Zand.News – »Der er ikke længere behov for meget specifikke retningslinjer for covid-19 i forhold til andre sygdomme, for eksempel at personer med en positiv test for covid-19 isolerer sig i mindst fire dage,« lyder det fra Sundhedsstyrelsen.
Sundhedsstyrelsen understreger i nye retningslinjer for håndtering af covid-19, at man skal blive hjemme, hvis man er syg med symptomer på luftvejsinfektion, uanset om det er covid-19, influenza eller andet. Man bør kun testes for covid-19, hvis man har symptomer, og hvis man er i risikogruppe og kan have gavn af tidlig behandling mod covid-19.
Der er fremover ingen særlige anbefalinger for isolation efter positiv covid-19-test. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Endnu nogle skridt mod mere normale tilstande
Antallet af personer indlagt med covid-19, har været stabilt hen over efteråret og der forventes kun en mindre stigning i den kommende tid. Det skyldes en høj tilslutning til efterårets vaccinationsindsats med de variantopdaterede vacciner, en høj befolkningsimmunitet efter både vaccination og tidligere smitte, og at omikron-varianten giver mindre alvorlig sygdom.
Sundhedsstyrelsen har derfor opdateret retningslinjerne for håndtering af covid-19 i sundhedsvæsenet, så de svarer til den nuværende situation.
»Vi kan nu tage endnu nogle skridt mod mere normale tilstande i forhold til at håndtere covid-19 i både samfund og sundhedsvæsen. Der er ikke længere behov for meget specifikke retningslinjer for covid-19 i forhold til andre sygdomme, for eksempel at personer med en positiv test for covid-19 isolerer sig i mindst fire dage,« siger konstitueret enhedschef Line Raahauge Hvass og fortsætter:
»Det er til gengæld vigtigt, at vi husker hinanden på at forebygge smitte med alle former for luftvejsinfektioner, for også influenza kan give alvorlig sygdom hos ældre og kronisk syge og belaste sundhedsvæsenet. Man skal blive hjemme, hvis man er syg – uanset om man tror, at det er covid-19, influenza eller en anden luftvejsinfektion.«
Kun test ved symptomer eller andre risikofaktorer
Sundhedsstyrelsen anbefaler kun, at man testes for covid-19, hvis man har symptomer, er i en risikogruppe og testen er relevant for behandling. Det kan være, hvis man har symptomer, og man er i en risikogruppe, der kan have gavn af tidlig behandling mod covid-19. Risikogrupper kan være ældre, særligt med samtidig kronisk sygdom eller andre risikofaktorer, hvis man er over 50 år og aldrig er blevet vaccineret, eller hvis man er gravid.
I de nye retningslinjer er der ikke længere anbefalinger om, at alle, der indlægges akut på hospital, skal testes for covid-19 uanset symptomer. Der anbefales heller ikke særlige forholdsregler for at forebygge smitte med covid-19 i forbindelse med fødsel. Personalet bør dog tage relevante forholdsregler, hvis den gravide eller partner har symptomer på en infektion i luftvejene, ved for eksempel at bruge værnemidler.
Lette symptomer som stoppet næse, let irritation af svælget, enkelte host giver som udgangspunkt ikke anledning til test og særlige forholdsregler.
Hvis der er særlige forhold, der taler for ekstra forsigtighed, for eksempel mange patienter med svært nedsat immunforsvar, kan den lokale ledelse på en sygehusafdeling udarbejde lokale retningslinjer som supplement til denne retningslinje. Ligeledes gælder aftalen om den særlige testindsats af medarbejdere på social- og ældreområde fortsat, og ved positiv test anbefales det, at medarbejderen ikke møder ind på arbejde.
Øverst: Genrefoto. (Foto: Open Clipart / Pixabay). PM/pele.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.