Zand.News – Shorts, stropbluse eller sokker i sandalerne. Vejrudsigten lover temperaturer op mod 30 grader de kommende dage, men hvor meget kan chefen egentlig bestemme over din sommerbeklædning?
Det er fristende at hoppe i et par shorts, den luftige nederdel eller stropblusen på arbejde, når temperaturen nærmer sig 30 grader de næste dage.
Det er dog ikke altid til chefens udelte begejstring, men hvor meget kan han eller hun rent faktisk bestemme over medarbejdernes påklædning? Det svarer HK/Danmark på i en pressemeddelelse.
Der skal være helt klare retningslinjer om dresscode
Ifølge faglig chef i HK/Privat, Kim Jung Olsen, kan chefen faktisk diktere en del, når det kommer til virksomhedens dresscode. Men det kræver, at der er en saglig begrundelse, som ikke er i strid med forskelsbehandlingsloven og ligebehandlingsloven.
»Du skal som udgangspunkt gå med det tøj eller den uniform, din chef beder dig om. Det vil ofte blive oplyst ved ansættelsen, men chefen har også lov til at indføre en ny dresscode,« siger Kim Jung Olsen, der understreger, at der skal være klare retningslinjer:
»En dresscode skal til gengæld også være ens for alle. Chefen kan ikke “bare” bestemme sig for, at nu er shorts eller sandaler med tilhørende sok ikke i orden, hvis han møder en medarbejder på gangen og ikke bryder sig om synet. Der skal være en klar politik om dresscode,« siger Kim Jung Olsen.
Åbne sandaler for kvinder og lukkede sko for mænd
Netop shorts og mænds sandaler giver ofte anledning til diskussion om påklædningsreglerne i sommermånederne. For når solen brager ned, må de mandlige kolleger ofte kigge misundeligt efter alternativer til deres kvindelige kollegers nederdele og kjoler eller åbne sandaler.
»Kvinder og mænd har som udgangspunkt ret til samme dresscode. Men der kan være gråzoner. Du kan have et arbejde, som stiller krav om, at medarbejderne har en “professionel fremtoning”, eller at der af sikkerhedsmæssige årsager skal bæres lange benklæder. Og “professionel fremtoning” kan godt dække over åbne sandaler for kvinder og lukkede sko for mænd,« forklarer Kim Jung Olsen.
Shorts-klausul i tilfælde af ekstreme temperaturer
Virksomhedens dresscode gælder også under en hedebølge, selv om Arbejdstilsynet anbefaler at arbejde i let og løstsiddende tøj ved høje temperaturer, slår Kim Jung Olsen fast. Men derfor kan man godt forsøge at tage en snak med ledelsen om eventuelle undtagelser fra dresscoden på grund af varmen:
»Det kunne jo være, at man kunne aftale en slags shorts-klausul i tilfælde af ekstreme temperaturer med chefen. Generelt kan folk jo godt vurdere, hvordan de bør klæde sig for at kunne optræde professionelt i forskellige sammenhænge,« siger Kim Jung Olsen.
Øverst: Genrefoto. (Foto: Sushaaa / iStock). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.