Siov.News – Vi stillede urene om til juletid i sidste måned, og det er en påmindelse om, at det er blevet tid til at skifte til juledæk.
Vi har stillet urene om til juletid, og den første nattefrost har allerede været på spil. Det er en god påmindelse om, at det er tid til at skifte til juledæk.
For at undgå at Slagelse.News havner i en shitstorm med sure læsere, fordi vi kalder vinter for vinter, har vi valgt at kalde vintertid for juletid og vinterdæk for juledæk.
Vi havde endda overvejet at kalde det for julehjul, da de fleste juledæk allerede er monteret på fælge, men det har vi fravalgt.
Vejtemperaturen kan være lavere end lufttemperaturen
Det sker hvert år, når julen nærmer sig, og temperaturen dykker, at mange bilister bliver overrasket over glatte veje, mens de stadig kører med sommerdæk.
Vejtemperaturen kan sagtens være så lav, at det medfører glatte veje, selvom der ikke er frost på ruden.
»Temperaturen på vejbanen kan sagtens være lavere end luftens, så vejene bliver glatte, længe før der er frost på ruden,« fortæller vagtcentralchef Annette Bjørn Juncher fra SOS Dansk Autohjælp i en pressemeddelelse om “vinterdæk”.
Derfor lyder tommelfingerreglen, at det er tid til at skifte til juledæk, når temperaturen kommer under syv grader. Det er allerede sket flere gange.
Tjek altid dækmønster og tryk ved skift af hjul og dæk
Når man skal have sine juledæk monteret, er det vigtigt at kontrollere dækkenes kvalitet. Gummiet må ikke være mørnet, og det anbefales, at dækmønstret har en dybde på minimum tre millimeter.
»Hvis dækkene er for slidte, har de svært ved at lede vand væk. Bilen får nedsat vejgreb, så den lettere skrider ud, og bremseevnen forringes,« forklarer Bo Olesen, der er seniorspecialist ved SOS Dansk Autohjælp.
Det er et lovkrav, at dækmønstret har en dybde på 1,6 millimeter, men SOS Dansk Autohjælp anbefaler minimum tre millimeter.
Samtidig er det vigtigt at kontrollere dæktrykket.
»Dæktrykket skal være i orden. Hvis det er for højt eller lavt går det ud over bilens styre- og bremseevne,« siger Bo Olesen.
Han gør opmærksom på, at fald i lufttemperaturen kan betyde, at man skal korrigere sit dæktryk.
»Når temperaturen falder, kan det medføre at luften i dækkene komprimeres. Så skal man omkring en tankstation og have mere luft i,« siger Bo Olesen.
Oplysninger om det korrekte dæktryk til bilmærke og model findes oftest i enten instruktionsbogen eller ved fordøren i førersiden af bilen.
Øverst: Genrefoto. (Foto: Dirk Koebernik / iStock). RK/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.