Zand.News – »Det handler om at få hjemmet til at se beboet ud,« siger politiet. Samtidig kan du slå ringeklokken fra.
Hvis der er noget, du kan være sikker på her i julen, så er det, at indbrudstyve ikke holder juleferie. Julen er højtid for indbrud, og de ubudne gæster kommer ikke for at spise juleand og danse om juletræet.
Det skriver Fyns Politi i en pressemeddelelse, som også er relevant i Slagelse-, Korsør- og Skælskør- samt Hashøj-området.
Politi: »Et hus, der ser forladt ud, er lige til at gå til«
Politiet opfordrer borgerne til at tage en række simple forholdsregler for at holde indbrudstyvene væk.
Hvad enten du tager på juleferie eller bare er væk en enkelt dag eller aften som for eksempel juleaften, så er det ikke nok bare at låse og lukke døre og vinduer. Indbrudstyven skal nok finde vej ind alligevel.
Indbrudstyve ser sjældent låse som en udfordring, og hvis huset ser forladt ud – ingen lys hverken ude eller inde, der er helt ryddet op, indkørslen er helt tom og postkassen er ved at eksplodere af reklamer og post. Så er scenen sat til det perfekte indbrud.
»Det handler om at få hjemmet til at se beboet ud, og at man sammen i nabolaget står sammen, så indbrudstyvene vælger jeres huse fra,« siger vicepolitiinspektør Jesper Pedersen fra Fyns Politi og fortsætter:
»Indbrudstyvene er sjældent uprofessionelle på deres felt, og de ved udmærket godt, hvad de skal holde øje med. Et hus, der ser forladt ud, er lige til at gå til.«
Skab liv i og omkring boligen – og slå ringeklokken fra
Politiet har nogle gode råd til at sikre dit hjem mod indbrud:
- Lad lys, radio og TV være tændt. Brug et tænd-/sluk-ur eller en anden timerfunktion, og gerne så det slukker og tænder på forskellige tidspunkter. Slå også ringeklokken fra.
- Sæt bevægelsessensorer på din udendørsbelysning, så lyset automatisk tænder, hvis en ubuden gæst lister sin ind på grunden.
- Lad være med at rydde op. Lad opvasken stå, vasketøjet hænge, sengene være uredte og legetøjet flyde på gulvet. Lidt rod får det til at se ud som om, der er nogen hjemme.
- Gem værdifulde ting væk, så de ikke er synlige fra vinduerne.
- Få naboerne til at holde øje med dit hus, sætte en bil i indkørslen, tømme postkassen og bruge din skraldespand. Foreslå naboen at gå ture ved dit hus – og har det sneet, må de gerne traske godt med fodspor hen til huset døre, garage, carport og så videre.
- Lad være med at melde ud på de sociale medier, at du ikke hjemme.
- Tilmeld dig Nabohjælp og hent deres nye App.
Hils på ukendte mennesker i dit boligkvarter
Selvom det ikke altid er nok at låse og lukke alle vinduer og døre, så er det en rigtig god ide at forsyne hjemmet med gode låse og tyverisikrede vinduer, hvor der ikke er udvendige glaslister, som er sømmet fast med små søm. De er nemlig meget nemme at fjerne.
»En anden god og effektiv idé er at hilse på folk i kvarteret og specielt dem, som man ikke kender. Tyve bryder sig ikke om at blive genkendt, så når man hilser på tyven, er han blevet set, og så er der risiko for at han er blevet genkendt. Dette kan få tyven til at forlade området,« siger Jesper Pedersen.
Hvis du kommer hjem til et hus, der har været ramt af indbrud, så er det vigtigt, at du ikke røre ved noget, så politiet har mulighed for at sikre spor – fingeraftryk, DNA-spor, fodaftryk – som kan være med til at finde frem til gerningsmanden. Ring 1-1-4, men ring 1-1-2, hvis tyven stadig er i huset.
Øverst: Genrefoto. (Foto: Andrey Popov / iStock). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.