Artiklen er opdateret for 6 år siden.
Alt for mange danskere er ramt af rastløse nætter, hvor man vender og drejer sig, og hvor kroppen har svært ved at finde hvile. Hører du også til i denne gruppe, så tag et kig på dit sengemiljø, for her kan der ofte gøres en forskel.
Madrassen danner din base
En dårlig madras er ikke sagen. Er du i tvivl, om din madras er den rigtige, så læg vejen forbi en butik med sengeudstilling. Her kan du afprøve forskellige typer madrasser, både hvad angår indhold og fasthed.
Kroppen reagerer lynhurtigt på forskellene, og det kan give dig en god indikation af, om den madras, som du har i soveværelset, er behagelig nok. Madrassen fungerer som base for din krop i 7-10 timer hver nat. Derfor er det vigtigt, at kroppen opnår en god liggekomfort.
Tag et kig på hovedpuden
Uanset om du sover på siden eller ryggen, kan den helt rigtige hovedpude være en afgørende faktor, når det gælder kvaliteten af din søvn. Dit hoved vejer mellem 4,5-5,5 kg. Derfor har hovedet brug for en hovedpude med en vis tyngde og fasthed, så det opnår den rette støtte og undgår at ligge skævt på en pude, der klasker sammen.
En god hovedpude skal støtte, så hoved og nakke ligger i samme position, som når du står oprejst med ret ryg. Puden skal i virkeligheden fylde og understøtte hulrummet fra ydersiden af din skulder ind mod øret. Er din hovedpude for blød, vil dit hoved falde for- eller bagover og udsætte nakken for pres. Er din hovedpude for hård, vil du opleve at nakken bliver stiv.
En hovedpude holder ikke evigt og skal jævnligt skiftes ud. Efter cirka 2-3 år må man som udgangspunkt beregne en udskiftning. Din pude skal helst folde sig tilbage til naturlig position, hvis du placerer noget på den af let vægt og fjerner det igen. Mister den først form og fasthed, er det tid at skifte den ud.
Hold lyset ude og luk søvnen ind
Er dit soveværelse generet af lyskilder fra tilstødende lokaler, et flimrende TV eller skæret fra gadelamperne udenfor, kan det stresse hjernen, og du kan have svært ved at finde hvile.
Lyset skal holdes ude, ellers kan kroppen ikke udskille nok af det vigtige søvnhormon “melatonin”, og det påvirker søvnen negativt. Måske hører du til dem, der arbejder om natten og må sove om dagen, og også her kan søvnen være stærkt påvirket af lys.
En sovemaske løser problemet. Den lukker lyset ude og nulstiller hjernen, så den undgår forstyrrende impulser. Det gør en kæmpe forskel for dig, der er ramt af rastløs nattesøvn.
Foto: Pressefoto.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.