Artiklen er opdateret for 6 år siden.
Sammenlignet med første halvår af 2017 har de første seks måneder af 2018 budt på en tydelig stigning i hussalget i Slagelse Kommune og flere af landets øvrige kommuner. Det kan virke overraskende, eftersom det i lang tid har været i landets største byer, hvor køb og salg af huse har været mest aktivt.
Længe har det været København og Aarhus, der har været iført den gule førertrøje, hvad angår hushandler. Den udvikling er imidlertid vendt, og flere vælger nu at slå sig ned med fast ejendom i landets mellemstore og mindre kommuner og byer.
Det viser tal fra første halvår af 2018, hvor det fremgår, at boligsalget i blandt andet Slagelse Kommune samt flere af landets andre mellemstore og mindre kommuner har været markant større sammenlignet med første halvår af 2017. På samme tid har store byer som Aarhus og København oplevet et fald i køb og salg af huse. Det oplyser Online-lån.dk.
Opsving gør den nemmere at låne penge til huskøb
Attraktiviteten ved boliger i mindre og mellemstore kommuner som Slagelse handler blandt andet om, at der netop nu opleves et økonomisk opsving, der dels gør, at flere danskere tør tage springet fra det faste job i storbyerne for at søge nye veje i landets yderområder.
Desuden medvirker et sådant opsving til, at det bliver nemmere for danskerne at optage lån til køb af bolig, og flere har derfor mulighed for at låne penge til køb af et nyt hus. Det forklarer Niels Jensen fra Online-lån.dk, der er en online service, som sammenligner forskellige typer lån.
»Når det går økonomisk godt herhjemme, er låneselskaberne også mere villige til at låne penge ud, da de ved, at danskernes økonomi kan holde til disse lån. Låneselskaberne løber altså ikke en lige så stor risiko ved at låne danskerne penge, når det generelt går økonomisk godt i landet, og det betyder på samme tid bedre lån for danskerne,« siger Niels Jensen.
Denne mindre risiko hos låneudbyderne medfører altså også, at låneselskaberne bliver i stand til at tilbyde mere fordelagtige låneaftaler med lavere renter, og det er der mange danskere, som har nydt godt af i forbindelse med et boligkøb i løbet af de seneste år.
»Både låneselskaber og låntagere har meget at vinde, når det går økonomisk godt – og dét kan blandt andet sætte gang i hussalget herhjemme,« siger Niels Jensen.
Flere tør satse på mellemstore og mindre kommuner
Hvis pengene hos de danske familier er små, er det de færreste, der kaster sig ud i store låneaftaler – og det med god grund. At optage et så stort lån, som et boliglån ofte er, kræver nemlig en vis robusthed i privatøkonomien.
Mange danskere har derfor valgt at blive boende, hvor de var, og det har for manges vedkommende været i storbyerne, hvor de blandt andet har flere forskellige jobmuligheder. Under tider med højkonjunktur er der generelt flere, der har mulighed for at låne penge gennem fordelagtige låneaftaler og derved også flere, der tør tage springet ud til de mindre byer.
Desuden tyder meget på, at mange af de danskere, der vælger at slå sig ned i yderområderne, finder det attraktivt, at man her kan få en del mere hus for pengene sammenlignet med de store byer. Efter flere år med opsving i hussalget i de større byer, har priserne nået et så højt niveau, at flere tyer til de mindre byer, hvor priserne overvejende ligger på et noget lavere niveau.
Det gavner både boligmarkedet og den danske økonomi generelt, at flere danskere vælger at købe hus i landets mindre byer og kommuner. Det betyder nemlig flere bedre og mere vedligeholdte boliger, der i sidste ende har god effekt på priserne i yderområderne.
Genrefoto: Online-lån.dk / Pressefoto.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.