Artiklen er opdateret for 6 år siden.
Zand.News – De høje huslejepriser tvinger boligløse studerende til at gå sammen om at finde en bolig. Deleboliger har mange fordele, men der nogle faldgruber, som man skal være opmærksom på.
Hvis du kan leve med at dele toilet- og køkkenfaciliteter med andre, er deleboligen en oplagt mulighed. Ifølge adm. direktør for Akutbolig.dk, Daniel Juhl, kan det være lettere at finde en delebolig. Samtidig er det ideelt for studerende og andre med et sparsomt budget:
»Der er rift om de små boliger, særligt i studiebyerne, mens udbuddet af boliger, der egner sig som deleboliger, er større. Kvadratmeterprisen er desuden generelt lavere, jo større boligen er, samtidig med at man kan deles om fællesudgifterne,« siger Daniel Juhl.
Det er dog ikke altid helt problemfrit at flytte sammen med andre. Akutbolig.dk har derfor lavet en guide til, hvordan man undgår deleboligens faldgruber.
Hvem skal stå på deleboligens lejekontrakt?
Det er ikke uden betydning, hvem der står på lejekontrakten, når man er flere der skal bo under samme tag. Er det kun en person, som står på kontrakten, hæfter denne person for hele lejemålet. Vedkommende vil også være ansvarlig, hvis en anden beboer ødelægger noget, ikke betaler husleje eller ikke overholder husordenen.
Det problem har du ikke, hvis I står flere på lejekontrakten. Står I flere på lejekontrakten er det til gengæld problematisk, hvis en beboer, der står på kontrakten, ønsker at flytte, før de andre ønsker det. I sådan en situation skal der laves en ny lejekontrakt.
Her kan du ikke være sikker på, at kontrakten bliver magen til forrige. Udlejer kan eksempelvis vælge at lave en huslejestigning i samme ombæring eller at indsætte nye vilkår i kontraktens § 11. Nogle udlejere ønsker ikke at slette enkelte navne fra lejekontrakten, men ønsker at genudleje lejemålet. Dermed skal alle fraflytte lejemålet.
Man bør ifølge Akutbolig.dk generelt sætte sig grundigt ind i lejelovens bestemmelser. Det kan ske via informationssiden Lejeloven.dk.
Hold styr på økonomien og fællesudgifterne
Mange konflikter starter på grund af økonomi. Et godt bofællesskab starter derfor med orden i økonomien. Derfor er det en fordel, hvis I laver et overskueligt budget, hvor fordelingen af værelser og husleje er fair, og samtidig overholder reglerne for fremleje.
I bør også aftale hvilke fællesudgifter I gerne vil splitte – hvad end det drejer sig om internet, TV eller toiletpapir.
Det er også en god idé at udvælge én, der er ansvarlig for økonomien, og holder overblik over udgifterne. Dertil kan den ansvarlige oprette en særskilt konto, hvor depositum kan stå, og måske en konto til indtægter og udgifter i forbindelse med boligen.
Klare retningslinjer og en forventningsafstemning
Selvom man har de bedste intentioner, når man flytter sammen, og ikke kan forestille sig, at der vil opstå nogle konflikter, er det nødvendigt at lave nogle klare retningslinjer.
Det er en god ide at få afklaret, hvor længe I forestiller jer at bo sammen, og i hvor høj grad det skal være et socialt bofællesskab.
Udover forventninger bør I aftale nogle grundlæggende regler for boligen. Det kan være, hvornår der skal være ro på hverdage og i weekender, hvordan I fordeler rengøring af fællesarealer, og hvor ofte man må have besøg.
Pressefoto: Akutbolig.dk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.