Artiklen er opdateret for 2 år siden.
Slagelse.News – »Det handler om et barn, der allerede har været udsat for forfærdelige oplevelser. Det er ikke til at bære. Det sidste familien har brug for, er en oplevelse af svigtende tillid,« skriver regionsformand Heino Knudsen (S) fra Region Sjælland i forbindelse med hjemsendelsen af et antal medarbejdere.
Et antal medarbejdere i Region Hovedstaden og Region Sjælland er hjemsendt, efter det er konstateret, at de har været inde i en patientjournal tilhørende den 13-årige pige, der i weekenden ifølge politiet var udsat for alvorlige overgreb på Vestsjælland. Det skriver Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.
Hospitalsdirektør har talt med pigens mor
Region Hovedstaden og Region Sjælland har hjemsendt et antal medarbejdere, mens det undersøges om, der var faglig begrundelse for de opslag, de i løbet af weekenden har lavet i en patientjournal tilhørende den 13-årige pige fra Slagelse Kommune, der lørdag eftermiddag blev udsat for bortførelse og alvorlige overgreb ifølge Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Efter en politieftersøgning blev pigen fundet søndag og i ambulance bragt ind til undersøgelser på Rigshospitalet i København. Samtlige opslag i pigens journal gennemgås, og det undersøges, om medarbejderne havde et berettiget ærinde i forbindelse med behandlingen af den 13-årige.
Hospitalsdirektør Rasmus Møgelvang fra Rigshospitalet har talt med pigens mor om opslagene i datterens journal. Han har på hospitalernes vegne undskyldt og understreget, at han og ledelsen i de to regioner ser med dybeste alvor på denne sag. Han har også aftalt med moren, at regionerne orienterer offentligheden om sagen.
»Vi har alle været dybt berørt over den her sag, men jeg bliver virkelig både rystet og ulykkelig over, hvis der er nogle af vores medarbejdere, der ikke har kunne styre deres nysgerrighed og har snaget i en journal, der ikke bare handler om et barn, men et barn, der har været udsat for en forfærdelig forbrydelse. Det er i mine øjne skærpende omstændigheder,« siger Rasmus Møgelvang.
Regionerne har øjeblikkeligt igangsat alle relevante ansættelsesretlige procedurer, og sagen er anmeldt til både Datatilsynet og Styrelsen for Patientklager. Desuden er regionerne i dialog med politiet.
Politianmeldelse af medarbejdere overvejes
»Jeg kan ikke udtale mig om de konkrete ansættelsesretlige konsekvenser for de enkelte medarbejdere, men med de skærpende omstændigheder i den konkrete sag, så betyder det, at alle ansættelsesretlige konsekvenser – herunder afskedigelse – er i spil. Samtidig vurderes det i hver enkelt tilfælde, om der skal ske politianmeldelse af den enkelte medarbejder,« siger Rasmus Møgelvang.
De to regioner vil grundigt evaluere sagen, om der er behov for at justere i regionens kontroller med patienternes sundhedsoplysninger.
Regionsformand: »Det handler om et barn«
»Jeg er rystet og dybt berørt! Jeg udtrykker min største medfølelse med familien, der i forvejen gennemlever en svær tid. Rigtig mange af os fulgte i weekenden den her sag med hjertet oppe i halsen, og det er totalt uacceptabelt, hvis nogen af ren nysgerrighed snager i en journal,« skriver regionsformand Heino Knudsen (S) fra Region Sjælland på Facebook og fortsætter:
»Det handler om et barn, der allerede har været udsat for forfærdelige oplevelser. Det er ikke til at bære. Det sidste familien har brug for, er en oplevelse af svigtende tillid. Der en adfærd vi som arbejdsgivere, og jeg personligt, tager dybt afstand fra!«
»Vi tager fra Region Sjællands side de nødvendige skridt til at få tjekket alt igennem, og hver enkelt sag gennemgås. Der kan være nogle af medarbejderne, der nu bliver undersøgt, der har haft et helt berettiget ærinde i at tilgå journalerne, men vores hensyn er til pigen og familien, og vi er i gang med en resolut gennemgang af de pågældende medarbejderes adgange til journalen.«
Øverst: Rigshospitalet. (Foto: Region Hovedstaden). PM/roke.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.