Slagelse.News – Gerlev Idrætshøjskole inviterer til gratis fællesspisning og debat på torsdag. Panelet består af Stén Knuth, byrådsmedlem og idrætspolitisk ordfører for Venstre, Lotte Büchert, rektor på Slagelse Gymnasium, og Rene Nielsen, skoleleder på Nymarkskolen.
Torsdag den 7. november 2019 fylder højskolebevægelsen i Danmark 175 år. Det fejres på højskoler i hele landet.
På Gerlev Idrætshøjskole og Center for Leg og Bevægelse tages kroppen og legen med ind i fødselsdagsfejringen. Derfor inviterer højskolen alle interesserede til leg, til højskolesang, til fødselsdagskage – og til en debat om betydning af kropskultur og leg.
Leg og spis med helt gratis – alle er velkomne
Fødselsdagsfejringen starter ud med noget af det, som Gerlev er kendt for – legen; og både børn og voksne kan være med, når Gerlevs instruktører sætter gang i grin og leg.
Måske vil I komme til at opleve at vende pandekager, lege trekantstagfat eller at undslippe tyren i det røde hav.
Legene bliver efterfulgt af fællesspisning. Det bliver serveret af Gerlevs køkken, som er kendt for sin gode, sunde og bæredygtige mad. Her er der mulighed for at få en hyggelig snak over bordet og at nyde maden sammen med familien.
Hvad er en højskole?
Folkehøjskolens hjem er Danmark, hvorfra højskolerne bredte sig til Norge, Sverige og Finland samt til danskerne i USA.
Den første folkehøjskole blev oprettet i Rødding i Sydjylland i 1844, og initiativet udgik fra N.F.S. Grundtvig, der betragtes som folkehøjskolens fader.
I Danmarks trængselsår 1813-1814 begyndte Grundtvigs virksomhed for en folkelig genoprejsning, og i årenes løb samledes hans tanker klarere og klarere om “en dansk højskole”.
Skolen skulde være “Ordets Friskole” og “en Skole for Livet”, hvor alle samfundsklasser kunne mødes.
Fædrelandets sprog og historie, dets statsforfatning og næringsveje samt folkesangen skulle være undervisningens midtpunkt; hertil skulle føjes “lingvistiske og matematiske, natur- og verdenshistoriske Kundskaber”.
Der måtte ikke afholdes eksamen.
Med tiden er fokus blevet mere på personlig udvikling, og ofte specialiserer de enkelte skoler sig særligt i dele af dette.
Kamp, leg, dans og fordybelse danner grundlaget for undervisningen på Gerlev Idrætshøjskole.
(Kilde: Wikipedia og Gerlev).
Efter middagen er der leg og fortællinger for børnene og debat for de voksne. Lokale meningsdannere tager debatten op om kropskulturen blandt børn og unge i dag. De vil også komme ind på legen, som en vigtig del af vores liv hele livet.
Aftenen sluttes af med fødselsdagssang og fødselsdagskage for højskolebevægelsen.
Tilmeld dig til: Højskolernes Jubilæumsfest på Gerlev den 7. november 2019.
Med fejringen af Højskolernes Jubilæum inviterer Gerlev således alle til at lege og spise med. Men også til at tage del i debatten. Arrangementet er gratis for alle.
Det foregår den på Gerlev Idrætshøjskole på Skælskør Landevej 28 lidt uden for Slagelse By den 7. november 2019 kl. 17.00-20.00.
“Kampen om Kroppen” er jubilæumsfesten tema
Temaet for jubilæumsfesten på Gerlev er “Kampen om Kroppen”. Hele vores liv er kropsligt. Derfor er det vigtigt, at vi er vores krop. Kroppen må ikke være et besværligt objekt, som vi blot slæber rundt på. Vi skal være ét med vores krop.
Men hvad skal vi som kultur stille op, når individer og fællesskaber oplever en stigende mistrivsel i forholdet til kroppen? Og hvordan kan vi som kultur spille bedre sammen i forhold til at dæmme op for de negative kropslige tendenser, der påvirker flere og flere børn, unge og voksne?
Panelet, der sætter gang i debatten, vil blandt andet bestå af Stén Knuth, byrådsmedlem og idrætspolitisk ordfører for Venstre, Lotte Büchert, rektor på Slagelse Gymnasium, og Rene Nielsen, skoleleder på Nymarkskolen.
Øverst: Højskolebevægelsen fylder 175 år. (Foto: Gerlev Idrætshøjskole). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.