Slagelse.News – »Vi kan alle være stolte og glade over udpegningen, og det er så fortjent, at Trelleborg nu er, hvor de skal være. Udpegningen matcher perfekt ind i den erhvervsstrategi, som vi lige om lidt præsenterer, og hvor vi også satser på turisme. I budgetforliget som netop er indgået, understreges det også, at kultur er en af vores indsatsområder,« lyder det fra viceborgmesteren i Slagelse Kommune.
De fem danske ringborge Aggersborg (Limfjorden), Borgring (Køge), Fyrkat (Hobro), Nonnebakken (Odense) og Trelleborg (Slagelse) er netop blevet optaget på FN-organisationen UNESCOs liste over verdensarv. De bliver dermed den 11. optagelse på den prestigefyldte verdensarvsliste fra Danmark og Rigsfællesskabet.
Den officielle udnævnelse har fundet sted i forbindelse med UNESCOs Verdensarvskomités årlige kongres, der i disse dage afholdes i Saudi Arabien. Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.
Optages som en samlet enhed på verdensarvslisten
Beslutningen om udnævnelsen kommer efter flere års arbejde fra de fem involverede museer fra forskellige dele af Danmark: Vesthimmerlands Museum, Nordjyske Museer, Museum Odense, Nationalmuseet og Museum Sydøstdanmark.
Harald Blåtand er vikingekongen, der rejste den store jellingesten og ”gjorde danerne kristne”. Nu skriver han sig igen ind i verdenshistorien, idet hans fem danske ringborge fra omkring år 980 optages som en samlet enhed på UNESCOs verdensarvsliste.
»Det er en stor dag for Danmark og dansk historie. De fem danske ringborge er en markant del af historien om, hvordan Danmark blev til en samlet nation og gik fra asatro til den kristne tro. Derfor er det en kæmpe anerkendelse af den danske kulturarv og den danske vikingetid, at ringborgene nu kommer på UNESCOs Verdensarvsliste,« siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og fortsætter:
»Udnævnelsen er en kulmination på mange års arbejde, og jeg håber, at både turister fra ind- og udland vil tage ud rundt om i landet og besøge ringborgene og mærke historiens vingesus.«
Læs også: Danmarks fem ringborge vil på finansloven.
Glæde blandt politikere og aktører i Slagelse Kommune
Udnævnelsen vækker også glade blandt lokale byrådsmedlemmer og andre aktører i Slagelse Kommune, hvor der var adskillige opslag på Facebook i løbet af søndagen, herunder en video fra borgmester Knud Vincents (V):
»Jeg vil gerne indlede med at takke alle, der har arbejdet for at få Trelleborg på UNESCO’s verdensarvsliste. Det er blevet belønnet i dag – helt fortjent. Nu vil rigtig mange nye turister fra ind- og udland gæste Trelleborg og få indblik, viden og oplevelser om Vikingetiden, der formidles på fortræffeligvis her. Og ingen tvivl om, at det også gavner turismen i Slagelse, ja hele Vestsjælland,« supplerer Knud Vincents i en pressemeddelelse fra kommunen.
Læs også: Danske ringborges skæbne afgøres i september.
Viceborgmester Jane Dahl (KF) udtrykker også glæde og understreger især betydningen for turisme og erhverv i et opslag på Facebook:
»Jeg er utrolig glad på Trelleborgs vegne, at museet nu er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Jeg har, som mange andre, fulgt processen igennem lang tid og ved hvilken indsats, de har lagt for dagen.
Det er et stærkt markedsføringsværktøj, som tiltrækker rigtigt mange turister,« siger Jane Dahl og fortsætter:
»Vi kan alle være stolte og glade over udpegningen, og det er så fortjent, at Trelleborg nu er, hvor de skal være. Udpegningen matcher perfekt ind i den erhvervsstrategi, som vi lige om lidt præsenterer, og hvor vi også satser på turisme. I budgetforliget som netop er indgået, understreges det også, at kultur er en af vores indsatsområder.«
Læs også: Trelleborgs mysterier (del 1).
Fakta om de fem ringborge og UNESCO-verdensarv
- De fem kendte ringborge er: Aggersborg beliggende ved Aggersund, Borgring ved Køge, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense samt Trelleborg ved Slagelse.
- De er alle opført omkring år 980 med kong Harald Blåtand som bygherre.
- Borgene er ens i deres udtryk, men forskellige i størrelsen. Aggersborg er den største med en diameter på 240 meter og 48 langhuse inden for volden.
- Borgene havde en forholdsvis kort levetid på måske 15-20 år, og ved flere af dem er der fundet spor efter brand. De er måske brændt af i forbindelse med Harald Blåtands opgør med sønnen Svend Tveskæg i midten af 980’erne.
- Trelleborg blev fundet som den første ringborg i 1934. Aggersborg, Fyrkat og Nonnebakken er udgravet i 1950´erne og tiårene derefter. Borgring blev undersøgt for få år siden.
- Med Harald Blåtands fem ringborge er der nu 11 ting på UNESCO-listen for Danmark og Rigsfællesskabet. Ud over ringborgene tæller listen også Roskilde Domkirke, Jellingemonumenterne, Kronborg, Stevns Klint, Vadehavet, Christiansfeld, Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland samt i Grønland Ilulissat, Kujataa og Aasivissuit – Nipisat.
Øverst: Trelleborg. (Foto: Slagelse Kommune). PM/roke.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.