Artiklen er opdateret for 2 år siden.
Slagelse.News – »Det er en stor tilfredsstillelse at se et ungt menneske vokse med opgaven. At se de unge få selvtillid og mod på at udfordre sig selv og sine grænser. For det er, hvad vi oplever,« lyder det fra Kvickly i Slagelse, der er en del af Coop.
For fem unge med kognitive eller psykiske udfordringer tages de første skridt ind på arbejdsmarkedet i Kvickly Slagelse via personlig assistance-ordningen. Det oplyser Slagelse Kommune i en nyhedsmeddelelse.
Give udfordrede unge en nænsom start på arbejdslivet
Bekendtskabet med det første arbejde kan være en stor udfordring for unge mennesker. Især for dem, som måske også tumler med nogle personlige udfordringer, kan det ligefrem være så skræmmende, at de viger tilbage for at forsøge.
Det ved man i Kvickly i Slagelse, hvor man i en årrække har arbejdet målrettet på at give disse udfordrede unge en god og hensyntagende start på arbejdslivet, og det lykkes faktisk rigtig godt, hvis man spørger varehuschef Mark Gunst.
De vokser med opgaven og får mere selvtillid og mod
»Det er en stor tilfredsstillelse at se et ungt menneske vokse med opgaven. At se de unge få selvtillid og mod på at udfordre sig selv og sine grænser. For det er, hvad vi oplever,« siger Mark Gunst og fortsætter:
»At tage socialt ansvar og agere inkluderende ligger i Coop-koncernens værdisæt. Derfor falder det os naturligt at hjælpe udsatte mennesker til at finde en god og tryg ansættelse på arbejdsmarkedet. De fem unge med særlige udfordringer, som Kvickly Slagelse har ansat, har nemlig alle en såkaldt personlig assistancestøtte tilknyttet sig.«
De gode resultater, man ser i Kvickly, skabes på baggrund af Kvicklys engagement og fokus på mulighederne for særlig støtte til de unge.
»I praksis betyder det, at butikken får et økonomisk tilskud mod, at et par af vores afdelingsledere tager sig særligt af de unge, hjælper med at sætte dem i gang med opgaverne og følger op på arbejdet gennem dagen, ligesom de har et særligt øje på, at de unge trives med opgaverne og hinanden. Deres opgaver er nøje afstemt med, hvad vi ved, de unge kan klare på grund af deres udfordringer. Vi går langsomt frem og holder igen, hvis det ser for svært ud,« lyder det fra varehuschef Mark Gunst.
Udfører reelle arbejdsopgaver og er en del af holdet
De fem unge, der er ansat i Kvickly Slagelse, arbejder mellem 2½ og 4½ time dagligt. Det er helt reelle arbejdsopgaver, de udfører. Noget, der skaber værdi for Kvickly, og som ellers skulle have været udført af andre medarbejdere. Og det er en vigtig pointe, mener Mark Gunst:
»Det betyder meget at være “en del af holdet”. Den accept, der ligger i at bidrage, kan ikke overvurderes. Derfor fokuserer vi også på de positive, personlige egenskaber, som de unge har med sig,« siger han.
Mark Gunst pointerer, at det er vigtigere at “ville” end at “kunne”. For læringen skal nok komme, hvis indstillingen er der.
»For unge uden erhvervserfaring er arbejdspladsernes skrevne og uskrevne regler et ubetrådt territorium. Vi støtter de unge i at få viden og kompetencer, også når der drejer sig om at begå sig i en social kontekst. Det giver dem en god ballast videre i arbejdslivet,« nikker Mark Gunst.
Fin balance med den rette støtte og opmærksomhed
»Vi har fundet en meget fin balance med, hvor mange unge vi kan rumme for, at vi kan give den enkelte den nødvendige støtte og opmærksomhed. Der skal være den fornødne tid og overskud til at tage opgaven seriøst. Men når man ser et ungt menneske, der starter med at sortere papemballage, med tiden påtager sig meget mere udfordrende opgaver, så ved man, at man er på rette vej,« siger en tilfreds Mark Gunst.
Personer med en betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne kan få personlig assistance. Jobcenteret kan yde tilskud til en personlig assistent i op til 20 timer pr. uge for personer, der er beskæftiget 37 timer om ugen. Det er arbejdspladsen, som ansætter den personlige assistent på normale vilkår.
Øverst: Genrefoto. (Foto: Slagelse). PM/roke.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.