Artiklen er opdateret for 4 år siden.
Slagelse.News – Mandag tager SF flygtningebørn på Lesbos op på et punkt på byrådsmødet i Slagelse Kommune. Allerede i dag har Mellemfolkeligt Samvirke en bamseaktion på Schweizerpladsen, som skal skabe opmærksomhed.
Frivillige fra Mellemfolkeligt Samvirke går nu i aktion for at få Slagelse Kommune til at tage imod nogle af de flygtningebørn, der lever en utryg og trøstesløs tilværelse i Moria-lejren på Lesbos.
I dag torsdag vil Mellemfolkeligt Samvirke dække Schweizerpladsen med 500 bamser for at dække sagen. Det svarer til det antal flygtningebørn, som de mener, at Slagelse Kommune og resten af Danmark bør tage imod.
Byrådsmedlem Helle Blak (SF) er enig i forslaget og beder om opbakning fra sine byrådsfæller. Det skriver Mellemfolkeligt Samvirke i en pressemeddelelse.
Bamser torsdag den 27. august fra kl. 14.30-16.00
Fire dage før, at byrådet i Slagelse skal tage stilling til et forslag om at modtage børn fra den græske flygtningelejr Moria, sætter frivillige fokus på børnene på gaden.
500 bamser i alle afskygninger vil torsdag den 27. august fra kl. 14.30-16.00 pryde pladsen på Schweizerpladsen.
Bamseudsmykningen er en del af en kampagne, som frivillige i Mellemfolkeligt Samvirke kører med det formål at hente 500 flygtningebørn fra Moria-lejren hjem til Danmark.
»Bamserne er et symbol på den tryghed og stabilitet, vores land kan være med til at give mange af de flygtningebørn, hvis hverdag længe har været præget af frygt for morgendagens uforudsigelighed,« siger Morten Lykke, frivillig i Mellemfolkeligt Samvirke, og fortsætter:
»I lejren er der mangel på alt. Vand, mad, telte, læger, sikkerhed og tryghed. Derfor skal vi give dem et hjem og sørge for en fair sagsbehandling.«
Artiklen fortsætter under billedet.
De frivillige vil igangsætte konkurrencer og lege med forbipasserende og sørge for en “foto-station”, hvor man har mulighed for at få taget bamsebilleder.
Herudover kan man skrive under på borgerforslaget om, at Danmark skal tage imod de 500 flygtningebørn. Indtil videre har over 33.000 borgere på landsplan skrevet under på forslaget, og alene i Slagelse har cirka 50 skrevet under.
Socialistisk Folkeparti ønsker støtte fra rådhuset
Hvis planen skal lykkes, skal Slagelse Kommune påtage sig et medansvar. Det mener Mellemfolkeligt Samvirke, og derfor er de frivillige afhængige af støtte fra byrådet.
Byrådsmedlem Helle Blak er enig og har oprettet en initiativsag til byrådsmødet mandag den 31. august.
»Socialistisk Folkeparti har den 24. august 2020 via sin initiativret ønsket, at Byrådet tager stilling til modtagelse af uledsagede flygtningebørn og sårbare familier fra flygtningelejre i Grækenland,« skriver forvaltningen i Slagelse Kommune i dagsordenen, hvor der også står:
»Socialistisk Folkeparti indstiller, at Slagelse Byråd retter henvendelse til udlændinge- og integrationsministeren med henblik på at gøre det muligt for Slagelse kommune at tage imod uledsagede flygtningebørn og børnefamilier fra flygtningelejre i Grækenland.«
Artiklen fortsætter under billedet.
»Vi stoler på, at vores lokale politikere kan se en større mening med sagen, og at de tør udvise solidaritet og medmenneskelighed, når der er allermest brug for det. Vi har råd til at give børnene et lige så trygt og sikkert liv, som vi vil give til vores egne børn,« siger Morten Lykke.
Artiklen fortsætter under videoen om flygtninge i Moria-lejren på Lesbos i Grækenland.
Artiklen fortsætter under videoen om børn i Moria-lejren på Lesbos i Grækenland.
Frivillige i Mellemfolkeligt Samvirke afholder lignende aktioner i august i byerne: Sønderborg, Aarhus, Gladsaxe, Helsingør, Aalborg, Randers og Albertslund. Indtil videre har Københavns Kommune stemt for at give børnene et hjem i Danmark.
Dagsorden: Modtagelse af uledsagede flygtningebørn
Punktet på byrådsmødet, som afholdes mandag, hedder: “Modtagelse af uledsagede flygtningebørn og sårbare familier fra flygtningelejre i Grækenland“.
Den fulde baggrund for forslaget fremgår af dagsordenen og er:
»Flere europæiske byer, heriblandt Amsterdam, Barcelona og Leipzig har i et fælles initiativ “Eurocities Solidarity Cities Initiative” påpeget de vanskelige forhold, under hvilke flygtninge lever på de græske øer eller langs grænsen til Tyrkiet. De udtrykker deres bekymring for, at den humanitære krise forværres hurtigt, og at Europa bør handle og hjælpe.
Initiativet har henvendt sig til EU den 22. april 2020 med et ønske om at samarbejde med nationale og europæiske myndigheder for at tilbyde uledsagede flygtningebørn hjælp til et hjem og en tilværelse. Københavns Borgerrepræsentation har på mødet den 14. maj 2020 besluttet at tilslutte sig storbysamarbejdet og har bedt overborgmesteren om at rette henvendelse til udlændinge- og integrationsministeren, med henblik på at modtage uledsagede flygtningebørn fra de Græske flygtningelejre.
Det er en humanitær katastrofe der udspiller sig i de overfyldte flygtningelejre i Grækenland. Her lever flygtninge under uværdige og forfærdelige forhold og blandt flygtningene er en stor gruppe uledsagede flygtningebørn og mange familier med små børn er på flugt og fanget i en håbløs situation. Disse grupper udgør nogle særlige udsatte og sårbare grupper og de har brug for hjælp. Slagelse kommune skal i forvejen modtage en kvote af flygtninge hvert år og viser gode resultater med integrationsarbejdet. Derfor foreslår SF, at Slagelse Kommune retter henvendelse til udlændinge- og integrationsministeren og anmoder om at modtage flygtninge fra de græske flygtningelejre.«
Øverst: Tidligere bamseaktion i en anden kommune. (Foto: Mellemfolkeligt Samvirke). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.