Artiklen er opdateret for 2 år siden.
Slagelse.News – TrygFonden sender 40.000 krammebamser (Thea’er og Theo’er) afsted til landets børneafdelinger – i går modtog Slagelse Sygehus mere end 1.200 af dem.
60.000 danske børn bliver hvert år indlagt på landets hospitaler og specialklinikker. Og det kan være en både overvældende og skræmmende oplevelse.
Derfor sender TrygFonden i disse dage 40.000 krammebamser afsted til landets børneafdelinger – i går modtog Slagelse Sygehus mere end 1.200 af dem. Her er bamserne med til at skabe tryghed for børnene, fortæller SOSU-assistent på Slagelse Sygehus, Marie-Louise Jakobsen. Det fremgår af en pressemeddelelse fra TrygFonden.
Krammebamsekaravane med 40.000 Thea’er og Theo’er
Læger i hvide kitler, svære voksenord og ukendte omgivelser kan være en overvældende oplevelse, når man er et barn. Men en blød ven i favnen kan gøre situationen lidt tryggere og oplevelsen lidt lettere. Derfor har TrygFonden i over 15 år uddelt isbjørnebamserne Thea og Theo til landets børneafdelinger, hvor de hjælper børn, der skal igennem behandlingsforløb på hospitaler og specialklinikker.
Netop nu kører krammebamsekaravanen igen ud med 40.000 Thea’er og Theo’er til børneafdelinger over hele landet – og i Slagelse uddeles mere end 1.200 af dem. Et af de steder, der modtager bamser, er Ortopædkirurgisk Ambulatorium på Slagelse Sygehus. Her behandler de blandt andet børn med knoglebrud, der skal have gips på eller have fjernet skruer efter en operation.
Bamser virker beroligende på både børn og forældre
På Ortopædkirurgisk Ambulatorium, hvor bamserne er blevet brugt i mere end 10 år, oplever sygeplejerskerne, at krammebamserne er en god måde at komme i kontakt med børnene, og at bamserne virker beroligende på både børn og forældre.
»Mange børn er utrygge, når de kommer ind på sygehuset og møder os for første gang. Men når barnet kommer ind på stuen og ser bamsen, falder der en ro over situationen, og det bliver lettere at skabe en relation til barnet. Bamsen er med til at gøre den ellers fremmede hospitalsverden mere tryg og rar,« siger Marie-Louise Jakobsen, der har været SOSU-assistent på Slagelse Sygehus i 34 år, og uddyber:
»Bamsen er utroligt vigtig i vores arbejde. Når vi bruger bamsen i samspillet med barnet, kommer kommunikationen helt naturligt ned i børnehøjde. Man kan se, at skuldrene sænker sig, og barnet bliver trygt, når det får bamsen i armene. Det samme sker hos forældrene, der også kan bruge bamsen som et beroligende værktøj. På den måde fungerer bamsen som mægler mellem alle parter.«
Bamsen bliver en trofast ven og en del af hverdagen
Siden de første krammebamser blev uddelt for 15 år siden i 2007, har TrygFonden løbende indsamlet erfaringer og viden om brugen af bamserne i børnenes behandlingsforløb. En af de helt essentielle erfaringer, TrygFonden har gjort sig, er, at effekten er størst, når bamsen er med hele vejen.
»Vores erfaringer viser, at krammebamserne gør en stor forskel, særligt når de bliver introduceret tidligt i forløbet og er med hele vejen. Så bliver Thea eller Theo en fortrolig ven, der giver støtte, trøst og tryghed i
hele forløbet, og som også bliver en fast del i barnets hverdag, når det kommer hjem fra hospitalet,« siger Galina K. W. Plesner, der er projektchef og ansvarlig for krammebamserne hos TrygFonden.
Det er noget, de kan genkende på Ortopædkirurgisk Ambulatorium på Slagelse Sygehus, hvor bamsen bliver en del af ritualerne, barnet skal igennem. På den måde kan bamsen hjælpe barnet med at bearbejde oplevelsen.
Starter ofte med at behandle bamsen før barnet
»Bamsen står altid parat på stuen, når barnet kommer ind. Fra begyndelsen bliver den en blød og rar ven, de kan kramme, hvis det gør ondt, og holde i hånden igennem hele forløbet. Vi lægger ofte forbinding på bamsen og lader barnet været med til at “behandle” bamsen, før det bliver barnets egen tur. Det kan gøre det lettere for barnet at tackle det, der skal ske,« siger Marie-Louise Jakobsen.
Sidste år fik krammebamsen et bæredygtigt løft. Nu er snuden og øjnene broderet, og stoffet er af 100 procent genvunden polyester fra plastikflasker. Bamsen har dog hverken skiftet blødhed, udseende eller effekt.
Øverst: Pressefoto. (Foto: TrygFonden). PM/roke.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.