1.100 krammebamser til indlagte børn i Slagelse

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Slagelse.News – »Bamsen gør virkelig en forskel for både os på afdelingen og for børnene« på hospitalet.

Hospitalsoplevelsen kan være både overvældende og skræmmende for de omkring 60.000 børn, der hvert år bliver indlagt på landets hospitaler og specialklinikker. Men en blød bamse i favnen kan gøre det hele lidt lettere. Derfor kørte TrygFonden igen i år ud med 44.000 krammebamser til børneafdelinger i hele landet, og mere end 1.100 af dem fandt vej til Slagelse.

Bamserne gør børnene trygge og er et virkelig godt værktøj for personalet, fortæller Marie-Louise Jakobsen, der er sosu-assistent på ambulatoriet på Slagelse Sygehus, skriver TrygFonden i en pressemeddelelse.

Man kan hurtigt piske en stemning op som forælder

Lange hospitalsgange, underlige apparater og mødet med ukendte voksne i hvide kitler kan være en overvældende oplevelse. Især når man er et barn. Og det er her, isbjørnebamserne Thea og Theo fra TrygFonden kommer i spil. For de omkring 60.000 danske børn, der hvert år indlægges på landets hospitaler og specialklinikker, kan en blød ven i favnen nemlig gøre en stor forskel.

Derfor er 44.000 krammebamser er på vej fra TrygFonden til børneafdelinger over hele landet. 1.100 af dem landede i Slagelse, hvor Marie-Louise Jakobsen er en af dem, der glæder sig over bamserne. Hun har gennem næsten 15 år brugt bamserne aktivt i sit arbejde som sosu-assistent på Slagelse Sygehus. Her arbejder hun på ambulatoriet med børn, der er kommet til skade.

»Det er en stor verden at komme ind i som barn, og vi siger mange ting, de ikke forstår. Når bamsen er der, kommer der en helt anden stemning hos både barn og forældre. Man kan hurtigt piske en stemning op som forælder uden selv at være klar over det, men når der sidder en bamse og smiler, så starter vi på et helt andet niveau,« siger Marie-Louise Jakobsen.

»Bamsen virkelig en forskel for os og børnene«

Thea og Theo spiller en stor rolle i behandlingsforløbene på børneafdelinger i hele landet. Og udover at være en tryghed for børnene, fungerer de også som et værktøj i sundhedspersonalets arbejde.

Det er personalet, der uddeler bamserne til børnene i forbindelse med deres behandlingsforløb. Krammebamsekaravanen kører rundt i hele landet i uge 17 og 18 og uddeler krammebamser til de børneafdelinger, der har ansøgt om at modtage bamser. I år uddeles i alt 44.000 bamser til i alt 180 behandlingssteder. TrygFonden har dermed i alt uddelt over 900.000 bamser siden 2007.

»Det kan virke meget voldsomt på børnene for eksempel at skulle få lagt gips eller have fjernet tråde efter en operation. Og her gør bamsen virkelig en forskel for os og børnene. Vi bruger bamsen til at tale igennem og viser på den, hvad der skal ske. Måske skal barnet have lattergas næste gang, det kommer, og så giver vi bamsen en maske på for at forberede barnet. Det fungerer virkelig godt, og det er en rigtig god investering at bruge tiden på,« forklarer Marie-Louise Jakobsen.

Bamsen er med hele vejen i behandlingsforløbet

Landets børneafdelinger har brugt krammebamserne, siden de blev uddelt for første gang i 2007, og
TrygFonden har løbende indsamlet erfaringer og viden om brug af bamserne i børnenes behandlingsforløb. Og særligt én erfaring er vigtig. Krammebamsen har nemlig størst effekt, når den er med hele vejen – fra barnet møder sundhedsvæsnet for første gang, til når hverdagen, som barnet kender det, vender retur.

»Vi kan se, at krammebamserne fungerer bedst, når de er med hele vejen fra start til slut. Når Thea og Theo introduceres tidligt i forløbet, kan de fungere som en fortrolig ven, der kan give støtte, trøst og tryghed både på hospitalet og derhjemme, hvor de også bliver en fast del af barnets hverdag,« siger Galina K. W. Plesner, der er projektchef og ansvarlig for krammebamserne hos TrygFonden.

I 16 år – siden 2007 – har TrygFonden uddelt krammebamser til børn, der skal igennem et forløb på hospitalsafdelinger og specialklinikker. Krammebamserne betyder, at mødet med sundhedsvæsenet bliver mindre ubehageligt, både for barnet, dets forældre og sundhedspersonalet.

Øverst: Krammebamser til børn på hospitaler. (Foto: TrygFonden). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.