Artiklen er opdateret for 3 år siden.
Skaelskor News – Orkla i Skælskør har investeret i en gummibold, som skubber dressing, ketchup og sennep ud af produktionsanlægget for at undgå madspild.
I dag den 29. september er årets madspildsdag og en påmindelse om, at 1/3 af al mad i Danmark ender i skraldespanden.
Orkla har fokus på madspild fra jord til bord, og på virksomhedens fabrik i Skælskør sørger en særlig “gris” for, at madspild bliver til menneskemad.
Gummibolden får resterne ud af kringelkrogene
Vi kender alle udfordringen med at få det sidste ud af ketchupflasken. Danskerne er mestre i at give flasken en rystetur, så det sidste kommer med. Det kan man imidlertid ikke gøre med et helt produktionsapparat.
Til gengæld kan fødevarevirksomheder sagtens være lige så optaget af at få den sidste rest brugt. Derfor har Orkla blandt andet investeret i “grisen” på virksomhedens fabrik i Skælskør.
»Grisen (en specialdesignet gummibold) skubber for eksempel dressing, ketchup og sennep ud af kringelkrogene i produktionsanlægget, så det kan komme ud og blive spist frem for at blive til affald. På den måde redder “grisen” 94 tons mad om året,« fortæller Jesper Mortensen, som er fabrikschef.
Det er ét af en række konkrete eksempler på, hvordan Orkla Danmark arbejder med at nedbringe madspild i koncernens seks fødevarevirksomheder i Danmark.
8 ud af 10 danskere ønsker at minimere madspild
»Selv om knap 80 procent af danskerne forsøger at reducere madspild, så står hver person for 124 kilo spildt mad om året. Det bliver til 700.000 tons årligt. Det er ekstremt store mængder, og det kræver, at forbrugerne og fødevarevirksomhederne arbejder sammen om at minimere spildet. Vi kan og skal gøre det bedre i Danmark,« siger Trine Rubæk, der er ansvarlig for bæredygtighed i Orkla Danmark og en slags madspildsambassadør i virksomheden.
Madspild er et stort problem i forhold til at kunne mætte jordens befolkning. Ifølge FN vil der være tæt på 10 milliarder mennesker i 2050. Det kræver cirka 60 procent flere fødevarer end i dag. Spildet har også stor indflydelse på jordens ressourcer, så som vand og udledning af CO2.
Målet er at reducere madspild med 50 procent
I Orkla arbejder man med madspildsminimering i hele værdikæden. Som madspildsambassadør, der tænker madspild i alle led i forretningen, samarbejder Trine Rubæk med sine kolleger med ansvar for brands som KiMs, Bähncke, Beauvais, Havrefras og Den Gamle Fabrik.
Her er fokus typisk på initiativer og processer, som udnytter råvarerne optimalt og minimerer madspild. Målet er at reducere koncernens madspild med 50 procent frem mod 2030. De sidste to år er der allerede sket en reduktion på 20 procent per år gennem forskellige initiativer.
I dag bliver 600 tons rødkålsblade fra produktionen af rødkål til dyrefoder frem for at blive smidt ud. Det samme gør 700 tons kartoffelskræller fra produktionen af KiMs chips, mens stivelsen i kartoffelvandet bliver brugt til produktion af lim.
»Som en stor fødevarekoncern har vi klart et medansvar for at løfte opgaven med at minimere madspild, og vi ved, at forbrugerne gerne vil være med. Derfor skal vi knytte et stærkere samarbejde mellem forbrugerne og fødevarevirksomhederne, så vi kan inspirere hinanden,« siger Trine Rudbæk.
Trine Rudbæk peger på, at der både er brug for at plukke “de lavthængende frugter” og tænke nyt. Derfor er Orkla Danmark en del af etablerede ordninger.
Orkla-koncernen er en af de største leverandører af mærkevarer og koncepter til dagligvarehandelen, bagerier, kantiner og apoteker i Norden, Baltikum og i udvalgte lande i Centraleuropa og Asien. Nogle af Orklas mærkevarer i Danmark er Odense Marcipan, KiMs, Havrefras, Bähncke, Beauvais, Den Gamle Fabrik, HUSK, Futura, Jordan, Livol, Möller’s Tran, UniKalk, og Naturli’.
Øverst: Pressefoto. (Foto: Orkla). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.