Fjernvarme i Skælskør opgives

Skaelskor.News – »Vi har … besluttet at opgive projektet (fjernvarme i Skælskør, red.). Kundernes pris … bliver meget høj, og kunderne udsættes for en stor økonomisk risiko, hvis projektet gennemføres,« lyder det fra direktøren for Envafors.

Stigende investerings- og produktionsomkostninger gør, at fjernvarmeudvidelsen ikke længere hænger økonomisk sammen. Derfor opgives fjernvarmeudvidelsen i Skælskør, skriver Envafors (også kendt som SK Forsyning) i en pressemeddelelse.

Steget fra 300 millioner til 500 millioner kroner

Siden begyndelsen af 2021 har Envafors arbejdet på højtryk med et indhente alle de nødvendige tilladelser og aftaler, som er en forudsætning for, at der kan etableres fjernvarme i Skælskør. Energistyrelsens fjernvarmepulje har i løbet at sommerferien godkendt tilskud til projektet, og alle projektplanerne ligger klar. De planmæssige forudsætninger er således tæt på at være faldet på plads.

Energikrisen og det heraf afledte høje aktivitetsniveau i fjernvarmebranchen har bevirket, at den forventede investering i etableringen af fjernvarme i Skælskør er steget fra lidt under 300 millioner kroner til mere end 500 millioner kroner. Denne stigning kombineret med en stor rentestigning medfører, at Envafors vurderer, at projektet ikke længere hænger økonomisk sammen.

»Vi har derfor på det seneste bestyrelsesmøde besluttet at opgive projektet. Kundernes pris for fjernvarme i Skælskør bliver meget høj, og kunderne udsættes for en stor økonomisk risiko, hvis projektet gennemføres. Vi har derfor valgt at opgive projektet for nuværende. Det er vi meget kede af, da vi havde glædet os til også at udrulle bæredygtig fjernvarme i Skælskør,« fortæller administrerende direktør Henrik Birch.

Tilbagebetalingstiden er gået fra 10 år til 40 år

Da de første beregninger på projektet blev foretaget, så det meget fornuftigt ud. De pris- og rentestigninger, som er fulgt i kølvandet på energikrisen, har bevirket, at tilbagebetalingstiden på projektet er steget fra 10 år til 40 år. Projektet hænger derfor ikke sammen med nuværende forudsætninger, da produktionsanlægget forudsættes at skulle skiftes om cirka 20 år.

Derfor vurderer Envafors at det – som tingene står nu – ikke vil være forsvarligt at fortsætte projektet, hvilket ikke mindst skyldes hensynet til kunderne. Dog holder Envafors fast i de øvrige fjernvarmeprojekter i Slagelse Kommune, da økonomien i disse projekter er væsentligt bedre.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Envafors). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/4l8j