Storebæltsbroen løftes igen og igen

Korsor.News – »Man kan ikke slå op i en manual, når man skal løfte Storebæltsbroen, der vejer flere tusinde ton. Hver enkelt del af broen er unik, og derfor tør jeg godt kalde det en stor ingeniørbedrift, at vi nu, efter mange måneders arbejde, har fundet en sikker og effektiv metode,« lyder det fra Sund & Bælt.

Sund & Bælt har, efter flere års forberedelser, løftet den vestlige del af Storebæltsbroen for første gang. De kommende broløft sker med henblik på at udskifte vitale dele, der giver broen sin fleksibilitet. Alle broløft foretages, uden at bilisterne bemærker det. Det skriver Sund & Bælt i en pressemeddelelse.

Kort resume skrevet af kunstig intelligens (AI): Sund & Bælt har gennemført det første løft af den vestlige del af Storebæltsbroen som led i et stort projekt, hvor slidte glideplader skal udskiftes. Broens fleksibilitet sikres gennem vedligeholdelsen, som kræver specialudstyr og omfattende forberedelse. Prøveløftet blev gennemført uden at forstyrre trafikken, og arbejdet forventes at tage 3-5 år. Glidepladerne, der muliggør broens bevægelser ved temperaturændringer, er centrale for broens funktionalitet. Sund & Bælt er nu i gang med at finde en entreprenør til resten af projektet, der omfatter udskiftning af 64 lejer.

Efter mange år er det tid til at udskifte glideplader

Storebæltsbroen, en milepæl inden for dansk ingeniørkunst, har i over 25 år forbundet Danmark og gjort det nemt for både bilister og togpassagerer at krydse landet. For at sikre broens fortsatte styrke og sikkerhed udfører Sund & Bælt løbende vedligeholdelse, og nu står en ganske særlig vedligeholdelsesopgave for tur.

Den vestlige del af broen, som strækker sig næsten syv kilometer, hviler på såkaldte brolejer. Disse lejer indeholder glideplader af teflon, der gør det muligt for broen at tilpasse sig temperaturændringer ved at udvide sig i varme og trække sig sammen i kulde. Efter mange års brug er det nu tid til at udskifte pladerne.

Arbejdet kræver, at broen løftes for at fjerne de gamle lejer. Det er en opgave, der har været flere år undervejs i forberedelse og involverer specialudstyr og skræddersyede værktøjer. Sund & Bælt sikrer med projektet, at broen fortsat kan yde på højeste niveau – også i de kommende årtier.

»Man kan ikke slå op i en manual, når man skal løfte Storebæltsbroen, der vejer flere tusinde ton. Hver enkelt del af broen er unik, og derfor tør jeg godt kalde det en stor ingeniørbedrift, at vi nu, efter mange måneders arbejde, har fundet en sikker og effektiv metode,« siger Sophie Juulsgård, der er ingeniør og projektleder i Sund & Bælt.

Broen løftes helt uden at påvirke biler og øvrig trafik

I første omgang udførte Sund & Bælt torsdag den 28. november 2024 et prøveløft på én af de i alt 64 bropiller. Broløftet skete ved hjælp af 12 specialdesignede donkrafte, som tilsammen har en løftekapacitet på 9.000 ton. De kan løfte broen cirka 20 millimeter, hvilket skaber lige præcis nok plads til, at brolejerne kan tages ud, så glidepladerne kan udskiftes og lejerne renoveres. Ved prøveløftet blev lejerne dog ikke udskiftet.

»Det har været helt afgørende for os at finde en metode, hvor vi kan udføre broløftene uden at påvirke trafikken, da det vil tage flere år at udskifte alle glidepladerne. Derfor er vi både lettede og stolte over, at prøveløftet er gået efter planen,« siger Sophie Juulsgård.

Efter det vellykkede prøveløft skal Sund & Bælt nu finde en entreprenør til at udføre udskiftningen af glidepladerne på alle de 64 bropiller. Når entreprenøren er fundet via et udbud, vil udskiftningen gå i gang. Arbejdet forventes at tage 3-5 år.

Fakta om Storebæltsbroen og glidepladerne:

  • Storebæltsforbindelsen stod færdig i 1998, men lejerne blev installeret allerede i 1995.
  • Det er et brofag på cirka 110 meter, der skal løftes ad gangen. Et brofag vejer cirka 5.500 ton, svarende til vægten af 3.500 almindelige personbiler.
  • Brolejerne, som skal tages ud og renoveres, vejer mellem 5,5 og 7,5 ton.
  • Glidepladerne er 6 millimeter tykke, når de er nye. Glidepladerne bliver slidt, når broen bevæger sig, og skal skiftes, når de har en tykkelse på 3 millimeter.
  • Hos Sund & Bælt er det projektchef Finn R. Gottfredsen, som står i spidsen for projektet sammen med hans kollegaer Sophie Juulsgård og Martin Duus Havelykke. Rambøll er rådgiver på opgaven.
  • Donkraftene til prøveløftet er leveret af HYTOR, mens det er HRS i Korsør, som har stået for det praktiske arbejde ved prøveløftet.

Øverst: Storebæltsbroen. (Foto og video: Sund & Bælt). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/6bl