Artiklen er opdateret for 3 år siden.
Formålet med den nye rød-gul-grøn-ordningen hos tandlægerne er, at folk med sunde tænder kun skal til tandundersøgelse med 12-24 måneders mellemrum. Dog mener tandlægerne, at hele 87 procent skal hyppigere til tandundersøgelse.
Sundhedsstyrelsen oplyser, at der er betydelige problemer med rød-gul-grøn-ordningen hos tandlægerne. Raske borgere behøver ikke at blive undersøgt lige så tit som de, der har aktiv tandsygdom, men tandlægerne placerer alligevel 80 procent i en kategori, hvor de skal jævnligt til tandundersøgelse. Dertil kommer rød kategori med 7 procent.
Sundhedsstyrelse skriver, at “rationalet bag konceptet er, at grønne patienter, der er klinisk sunde og i lav risiko for at udvikle ny sygdom, kan nøjes med at gå til undersøgelse hos tandlægen med 12-24 måneders mellemrum, mens gule og røde” patienter med aktiv sygdom og kendte risikofaktorer hyppigere og efter behov kan få kontrolleret om deres tandsygdom er i bedring.”
Tandlægerne har dog kategoriseret 8 ud af 10 danskere i den gule gruppe, og dermed skal de langt hyppigere til tandundersøgelse, selvom de ikke har en tandsygdom. Det er med andre ord i uoverensstemmelse med retningslinjerne, der kræver en aktiv tandsygdom for at blive gul.
“At så mange patienter er gule er meget bemærkelsesværdigt, fordi vi ved, at voksne danskere generelt har sunde tænder. Andelen af gule patienter er også højere end de måltal, Sundhedsstyrelsen har opstillet for inddeling af patienter i de tre farvekategorier,” fortæller Kirsten Hansen, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.
Dog peger evalueringen også på nogle systemtekniske låsninger, som kan have været en årsag til, at nogle ydelser er steget. Et eksempel er, at grønne patienter har skullet gøres gule, før tandlægerne har kunnet reparere en defekt fyldning med tilskud.
I Region Sjælland er hele 81 procent gule patienter, og 8 procent er røde patienter. Det betyder, at tandlægerne vurderer, at blot 12 procent har sunde tænder, og at 89 procent har syge tænder og dermed skal besøge sin tandlæge ofte.
Redaktionen er bekendt med, at 81 + 8 + 12 = 101, men formoder, at der er tale om afrundinger.
Den fulde rapport kan læses her.
Foto (arkiv): Marcelo Terraza / Freeimages
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.