Artiklen er opdateret for 2 år siden.
Slagelse.News – »Vores virksomheder rundt om i kommunen mangler arbejdskraft, og selv om man har en kognitiv funktionsnedsættelse har man jo masser, man kan bidrage med på arbejdsmarkedet. Det har Jobcenteret, de deltagende virksomheder og alle de borgere, der nu er i arbejde, om noget bevist gennem projektet,« lyder det fra førsteviceborgmester Jane Dahl (K) i Slagelse Kommune.
Et projekt i Jobcenter Slagelse om bedre hjælp til personer med kognitive udfordringer er netop afsluttet. Resultaterne må siges at have været gode for både medarbejdere og borgere. Det oplyser Slagelse Kommune i en pressemeddelelse.
Mål om at hjælpe 20 borgere er nået for længst
I april 2021 deltog 30 medarbejdere fra Jobcenter Slagelse i et uddannelsesforløb, der gav dem flere værktøjer til og ny viden om at hjælpe borgere med forskellige kognitive udfordringer til at få et arbejde eller blive i deres job.
Uddannelsesforløbet var en del af projekt ”Flere med kognitive handicap i job”, der havde til formål hjælpe borgere med kognitive funktionsnedsættelser. Og det kan Jobcenteret nu glædeligt konkludere, at projektet er lykkedes med. Målet om at få hjulpet 20 borgere er nemlig for længst nået, og overgået, og resultatet er i skrivende stund på 24 borgere.
»Alle har noget at byde ind med. Vores virksomheder rundt om i kommunen mangler arbejdskraft, og selv om man har en kognitiv funktionsnedsættelse har man jo masser, man kan bidrage med på arbejdsmarkedet. Det har Jobcenteret, de deltagende virksomheder og alle de borgere, der nu er i arbejde, om noget bevist gennem projektet,« siger førsteviceborgmester Jane Dahl (K), der er formand for Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget i Slagelse Kommune.
Projektet slutter – hjælpen til borgeren forbliver
For Jobcenteret betyder projektafslutningen ikke, at hjælpen til borgerne nu slutter. Tværtimod. For medarbejderne i Jobcenteret har blandt andet fået flere værktøjer til at identificere kognitive funktionsnedsættelser og finde løsninger, der passer til borgeren.
Samtidig har de fået viden om, hvilke muligheder der er for at kompensere for de udfordringer, det medfører. Derudover har de også lært, hvordan de kan bruge de eksisterende værktøjer på måder, der passer til den mere specialiserede målgruppe. Og den viden vil de fortsætte med at benytte i indsatsen.
»Selvom projektet nu officielt er slut, kommer der jo fortsat borgere ind hver dag, som vi kan hjælpe med nogle af de mange initiativer og tiltag, der er blevet udviklet på baggrund af projektet. Vi har nu både værktøjer og rammer til bedre at spotte og hjælpe endnu flere borgere med kognitive udfordringer,« siger arbejdsmarkedschef Peter Sidelmann.
Kognitive udfordringer er mere end en diagnose
Kognitive funktionsnedsættelser er en betegnelse, der dækker over mange forskellige udfordringer. Det er nemlig ikke kun de kendte diagnoser, der kan gøre det svært at få eller holde på et arbejde. For de fleste, der har kognitive udfordringer, omfatter det helt gængse problemer som at huske, planlægge, koncentrere sig eller bevare overblikket. Men i så høj grad, at det forstyrrer et normalt arbejdsliv.
Projektet har kørt siden april 2021 og frem til maj 2022. 10 kommuner har deltaget i projektet, og her er Slagelse Kommune endt som den andenbedste kommune inden for de seneste 12 måneder i forhold til de opsatte måltal.
Øverst: Medarbejdere på Jobcentret. (Foto: Slagelse Kommune). PM/roke.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.