Slagelse.News – »Forskningen viser, at de mange søde sager og søde drikke optager pladsen fra den sunde mad, som børn har brug for til at vokse, udvikle sig og lære. I Sundhedsudvalget håber vi, at vi med de nye redskaber i projektet kan give familier både mere viden og en opmærksomhed på de små ting i hverdagen, som er nemme at ændre,« lyder det fra Venstres formand for Sundhedsudvalget i Slagelse Kommune.
Sammen med 9 andre kommuner deltager Slagelse Kommune i et projekt i samarbejde med Fødevarestyrelsen om at skrue ned for de søde vaner. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Kort maskingenereret resume skrevet af kunstig intelligens (AI): Slagelse Kommune og ni andre deltager i et projekt med Fødevarestyrelsen for at mindske børns forbrug af søde sager. Formanden for Sundhedsudvalget håber, at projektet vil øge bevidstheden om sunde vaner, idet forskning viser, at overdreven indtagelse af søde fødevarer erstatter nødvendig sund mad. Danmark er verdensmester i slikforbrug, og danske børn får op til fire gange mere slik end anbefalet. Projektet fokuserer på samtaler med børn og forældre om sunde vaner og hyggekultur, med målet om at inspirere familier til at reducere indtaget af søde sager i hverdagen og i weekenden. Projektet løber fra 2023-2027.
Samtaler med børn og deres forældre om søde sager
Sammen med 9 andre kommuner deltager Slagelse Kommune i et projekt i samarbejde med Fødevarestyrelsen om at skrue ned for de søde vaner. I projektet får blandt andet sundhedsplejen og tandplejen flere værktøjer til at tage samtaler med børnene og deres forældre om søde sager, så de sunde vaner kan hjælpes på vej.
Et verdensmesterskab er ofte forbundet med stolthed. Men Danmark er faktisk det land i verden, hvor man køber mest slik. Danske børn får op til fire gange flere søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler i De officielle Kostråd.
Søde sager er ikke forbudte eller usunde i sig selv, men når man får for meget af dem, øger det risikoen for overvægt og livsstilssygdomme, skader tandsundheden og optager pladsen for mad- og drikkevarer, som bidrager med vigtige næringsstoffer. Derfor er Slagelse Kommune gået med i et nyt projekt, som skal være med til at inspirere forældre til at skue ned for det søde i dagligdagen og weekenden.
Sammen skabes en sundere hyggekultur i hjemmene
»I fællesskab med de andre kommuner og Fødevarestyrelsen ser vi frem til at inspirere og sparre med hinanden om, hvordan vi sammen skaber en sundere hyggekultur til gavn for både tandsundheden og sundheden generelt. Der er ingen løftede pegefingre. I stedet kigger vi på nye handlemuligheder og rammer, der kan hjælpe sunde vaner på vej hos familierne. Både i sundhedsplejen og i tandplejen ser vi frem til at få flere relevante værktøjer til samtaler med børnene og deres forældre om søde sager,« siger Harriet Schott, der er overtandlæge i tandplejen i Slagelse Kommune.
Mere viden og opmærksomhed om hygge- og fejringskultur
Søde sager og søde drikke er en del af manges hygge- og fejringskultur. Både hjemme, til hverdag og især i weekenden. Derfor er der i projektet fokus på at skabe nye hygge- og snacking vaner i familien, skolen og fritidslivet.
»Forskningen viser, at de mange søde sager og søde drikke optager pladsen fra den sunde mad, som børn har brug for til at vokse, udvikle sig og lære. I Sundhedsudvalget håber vi, at vi med de nye redskaber i projektet kan give familier både mere viden og en opmærksomhed på de små ting i hverdagen, som er nemme at ændre, men som gør en stor forskel i det samlede sundhedsbillede,« siger Nikolaj Bjørk Christensen (V), der er formand for Sundhedsudvalget.
Projektet løber fra 2023-2027 og bygger på erfaringer og viden fra et pilotprojekt udarbejdet af DTU Fødevareinstituttet og Hvidovre Kommune. De deltagende kommuner starter sammen med Fødevarestyrelsen projektet ud nu, hvorefter og de nye tiltag vil blive implementeret fra skoleåret 2024/2025
Øverst: Genrefoto. (Foto: Cocoparisienne / Pixabay). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.