Slagelse.News – Du skal følge Beredskabets regler. Samtidig skal du passe på, så du ikke brænder de mange smådyr af. Tjekke du bålet for fugle, pindsvin og katte?
På søndag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested.
Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.
Sankthansbålet er et ideelt skjulested for smådyrene
På Sankt Hans-aften fejres årets længste dag, men det er også sæson for dyreunger, der har brug for at gå i skjul for rovdyr. Og det store sankthansbål er et ideelt skjulested for mange smådyr, der bruger kvistbunken til at bygge rede eller som gemmested.
Hvert år finder dyr som mus, pindsvin, fugle og katte skjul inde i bunken, og de når ofte ikke at flygte fra bålets flammer, før det er for sent.
Det er dog ikke nok blot at tjekke bålet for dyr inden optænding, mener Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
»Dyrene er eksperter i at gemme sig, så man kan nemt overse dem. Hvis der er dyreunger, kan de sandsynligvis slet ikke flytte sig, fordi de stadig er for små, så derfor er det svært for dem at flytte sig, også selv om man rusker i bunken,« siger Michael Carlsen.
Flyt og genopbyg sankthansbålet inden festligheden
Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at man flytter og genopbygger sit sankthansbål meget kort tid før, at det tændes. På den måde undgår man, at dyrene fanges i flammerne.
Selv om det kan lyde som en omstændelig opgave, er det nødvendigt for ikke at sende de kære dyreunger og andre smådyr til Bloksbjerg sammen med heksen, fortæller Michael Carlsen.
»Hvis brændematerialet allerede er samlet, burde det være en overkommelig opgave at flytte bålet. Det skal helst gøres så tæt på optænding som muligt, og allertidligst dagen før. Formålet er jo, at færrest dyr kommer i fare,« afslutter han pressemeddelelsen.
Du skal også overholde kommunens anvisninger
For at undgå brand skal du følge Beredskabets regler. Der skal mindst skal være mindst 30 meter til den nærmeste bygning med hårdt tag og mindst 200 meter til bygninger med stråtag.
Et sankthansbål skal bestå af rent, tørt træ eller haveaffald. Det er forbudt at brænde træ, som er malet eller trykimprægneret. Byggeaffald, paller og lignende er heller ikke tilladt, da det kan skade miljøet og udvikle sundhedsskadelig røg, som kan sprede sig temmelig langt.
Når gløderne er brændt helt ud, skal resterne efter bålet fjernes. Ansvaret ligger naturligvis hos dem, der har etableret sankthansbålet.
»Vi bruger desværre en del tid på at rydde op efter sankthansarrangementer, som ingen tager ejerskab til. Der er tale om private arrangementer, så det er ærgerligt, at kommunekassens penge skal bruges på den opgave. Vi vil hellere bruge vores tid på det, der kommer alle til gode,« siger entreprenørchef i Slagelse Kommune, Peter Johansen.
Øverst: Genrefoto. (Foto: 12019 / Pixabay). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.