Samkørslen boomer lokalt i Slagelse Kommune

Slagelse.News – »I Slagelse Kommune er det vigtigt, at borgere i hele kommunen har mulighed for at benytte samkørsel som supplement til den kollektive trafik. Samkørsel er bæredygtigt og gør transportmuligheder bedre, også i vores landdistrikter. Det er positivt, at så mange borgere i Slagelse Kommune anvender ordningen,« lyder det fra Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

Slagelse Kommune var én af de første kommuner til at tilbyde samkørsel til kommunens borgere, som let kan finde hinanden og betale for turen via en app. Nu har borgerne for alvor taget ordningen til sig. Sidste år satte antallet af samkørsler rekord med 9.592. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Kort resume skrevet af kunstig intelligens (AI): Samkørsel i Slagelse Kommune er i markant vækst med 9.592 ture i 2024 – en tredobling fra året før. Særligt ruterne mellem Korsør, Skælskør, Dalmose og Slagelse er populære, men også mindre byer er godt med. Ordningen, som foregår via appen nabogo, gør det nemt at finde og dele lift lokalt. Projektet sparer både penge og CO2 og supplerer den kollektive trafik, især i landområder. En lokal ung mand, Anton fra Eggeslevmagle, er blandt de aktive brugere. Kommunen roser løsningen for at være både miljøvenlig og socialt samlende.

Slagelse registrerer en markant vækst af samkørsler

Allerede i 2019 aftalte Trafikselskabet Movia sammen med kommunerne Holbæk, Kalundborg og Slagelse kommuner, at de ville afprøve, om “samkørsel 2.0” – altså at digitalt og lokalt koncept i form af nabogo. Via nabogo kan folk med bil tilbyde at tage en ekstra med, hvis de skal ud at køre. Og borgere med brug for et lift kan køre med – mod at betale et beløb, som bliver afregnet via appen.

Region Sjælland støttede projektet, som var klar til at gå i luften i starten af 2020, men ordningen blev udsat et par år på grund af pandemien. Men fra 2022 tog det fart i de tre kommuner, og Slagelse Kommune har siden registreret en markant vækst i antallet af samkørsler.

Især Korsør-Slagelse, Dalmose-Slagelse og Skælskør-Slagelse

Tal fra den seneste rapport om samkørsler i Slagelse Kommune viser, at det er steget fra 756 samkørsler i 2022 over 2.709 i 2023 til 9.592 sidste år – altså mere end en tredobling i forhold til det foregående år. Den flotte vækst sker samtidig med, at der ifølge Movias statistikker er flere passagerer i den kollektiv trafik, som kører i Slagelse Kommune. Og tendensen ser ud til at fortsætte i år, hvor der i første kvartal var 2.359 samkørsler via appen i Slagelse Kommune.

Det er især ture mellem Korsør og Slagelse, mellem Dalmose og Slagelse og mellem Skælskør og Slagelse at der er mange, som kører sammen. Men i mindre byer som Sørbymagle, Lille Egede og Ørslev – hvor der bor færre borgere – er samkørsel også populært.

Samkørsel er billigt, effektivt og miljøvenligt

»I Slagelse Kommune er det vigtigt, at borgere i hele kommunen har mulighed for at benytte samkørsel som supplement til den kollektive trafik. Samkørsel er bæredygtigt og gør transportmuligheder bedre, også i vores landdistrikter. Det er positivt, at så mange borgere i Slagelse Kommune anvender ordningen,« siger byrådsmedlem Stine Søgaard (V), der er formand for Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget.

Rapporten om samkørsler viser også, at samkørslerne har betydning for klimaaftrykket. Således har samkørsel de seneste tre år udløst en CO2-besparelse på 17.960 kilo CO2.

Anton Grell fra Eggeslevmagle tilbyder lift

Landsbyen Eggeslevmagle ligger syd for Slagelse. Én af landsbyens unge beboere, Anton Kæseler Grell, bruger nabogo til at tilbyde lift til andre, som skal til Slagelse – selv går han på Teknisk HTX i den vestsjællandske uddannelsesby.

Én gang om ugen kører Anton Kæseler Grell en længere tur til sin astronomiklub, som ligger i Holbæk Kommune, og her kører klubkammerater også med. Han har lagt sine faste ture op i appen, og der er også ture fra Skælskør til Slagelse.

»Siden jeg hørte et oplæg om nabogo på min skole, har jeg brugt appen til at tilbyde lift, og nogle gange har jeg selv været passager. Det er smart, at det hele er samlet ét sted, og så er der et tilskud for samkørsler, hvilket gør, at jeg bliver ved med at tilbyde lift. Men det sociale betyder også meget – og især klimaet. Selvfølgelig skal vi fylde bilerne op i stedet for at sidde i hver vores. Én af mine passagerer ville have købt en bil, men nu har han droppet det, fordi kombinationen af mine lift, og det at han af og til kan låne sin mors bil, fungerer fint,« fortæller Anton Kæseler Grell.

Appen nabogo kan downloades gratis, og bor man i Slagelse Kommune – eller i nogle af de andre kommuner med nabogo-aftaler – er der et mindre tilskud til passagererne på 1 krone pr. kilometer de første 10 kilometer af turen. Derefter koster det 75 øre pr. kilometer.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Slagelse Kommune). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/jqtm