Samarbejde skaber fleksible uddannelsesveje

Slagelse.News – »Det brede samarbejde på tværs af uddannelsesinstitutionerne er afgørende for, at vi kan skabe de fleksible og sammenhængende uddannelsesforløb, som vi ønsker. Når vi samarbejder på tværs af uddannelser, erhverv og kommune, kan vi udvikle uddannelser, der ikke kun gør det lettere for unge at navigere i systemet, men som også sikrer kompetencer, der matcher erhvervslivets behov,« lyder det fra erhvervs-, beskæftigelses- og uddannelsesudvalgsformanden i Slagelse Kommune.

Det skal være lettere for unge voksne i Slagelse Kommune og på Vestsjælland at gennemføre en videregående uddannelse, der passer til arbejdsmarkedets behov. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Kort resume skrevet af kunstig intelligens (AI): Slagelse Kommune vil sammen med Roskilde Universitet, Zealand og Professionshøjskolen Absalon gøre det lettere for unge voksne på Vestsjælland at gennemføre en videregående uddannelse gennem projektet “Educational Pathways Zealand”. Målet er at skabe fleksible og overskuelige uddannelsesforløb, der matcher arbejdsmarkedets behov, særligt inden for digitalisering, sundhed og bæredygtighed. Projektet støttes af Region Sjælland med 1 million kroner og vil i første omgang køre som et forprojekt i 2025. Kommunen håber, at indsatsen både motiverer flere unge til at uddanne sig og skaber mere kvalificeret arbejdskraft i regionen.

Udvikling af fremtidens uddannelsesstier (pathways)

Slagelse Kommune har i samarbejde med Roskilde Universitet, Zealand og Professionshøjskolen Absalon startet “Educational Pathways Zealand”, som netop har modtaget støtte fra Region Sjælland. Gennem “Educational Pathways Zealand” er det målet at gøre uddannelsesmulighederne i regionen mere fleksible og transparente, så flere voksne unge får gennemført en uddannelse.

I et tværgående samarbejde mellem Zealand, Professionshøjskolen Absalon, Roskilde Universitet, Region Sjælland og Slagelse Kommune vil projektet udvikle såkaldte “pathways”, også kaldet uddannelsesstier, som skal være fleksible og tværgående overgange mellem forskellige uddannelsesniveauer og institutioner, der skal give de studerende mulighed for at vælge og forme deres egen vej igennem uddannelsessystemet.

Samarbejd mellem uddannelser og arbejdsmarked

»Slagelse er et knudepunkt for læring, uddannelse, job og karriere på Vestsjælland. Det brede samarbejde på tværs af uddannelsesinstitutionerne er afgørende for, at vi kan skabe de fleksible og sammenhængende uddannelsesforløb, som vi ønsker. Når vi samarbejder på tværs af uddannelser, erhverv og kommune, kan vi udvikle uddannelser, der ikke kun gør det lettere for unge at navigere i systemet, men som også sikrer kompetencer, der matcher erhvervslivets behov. Det er en indsats, som også er en vigtig del af vores erhvervsstrategi,« viceborgmester Jane Dahl (KF), der er formand for Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget.

»Vi ser i udvalget frem til at følge projektet, hvor vi blandt andet ønsker at skabe uddannelsesveje, der gør de unge klar til de områder, hvor behovet for arbejdskraft er størst – som for eksempel digitalisering, sundhed og bæredygtighed. Målet er, at de studerende ikke kun gennemfører deres uddannelser, men også får kompetencer, der åbner døre til job, som er relevante for både dem og vores lokale erhvervsliv. Vi håber, at uddannelsesvejene kan bygge en solid bro mellem de unges ønsker og ambitioner og arbejdsmarkedets behov,« tilføjer byrådsmedlem Anja Nielsen (V), der er næstformand i Erhvervs-, Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalget.

Flere unge skal motiveres til at tage en uddannelse

Målgruppen er primært unge voksne i Slagelse og Vestsjælland, som har potentiale til at gennemføre en videregående uddannelse, men som har brug for mere fleksible rammer og støtte i deres valg og til at gennemføre uddannelsen.

»I Region Sjælland skal det være attraktivt for flere – og særligt unge – borgere at tage en uddannelse. Det er jo velkendt, at uddannelse skaber øget velstand og trivsel for den enkelte og for samfundet. Med støtten til “Educational Pathways Zealand” vil vi sikre, at de unge mødes i øjenhøjde og at flere motiveres til at tage en uddannelse i Region Sjælland,« forklarer regionsrådsmedlem Christian Wedell-Neergaard (KF), der er formand for Regions Sjællands udvalg for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde.

Skal højne unges uddannelsesniveau i hele regionen

»Roskilde Universitet vil være hele Sjællands universitet, og vi har stort fokus på at bidrage til at højne Region Sjællands unges uddannelsesniveau. Vi ser derfor frem til samarbejdet om at tydeliggøre uddannelsesmuligheder gennem udvikling af fremtidens uddannelsesstier. Med Educational Pathways Zealand forventer vi i endnu højere grad at kunne bidrage til at sikre kvalificeret arbejdskraft til hele regionen,« udtaler universitetsdirektør Henrik Zobbe.

“Educational Pathways Zealand” starter som et forprojekt, der er planlagt til at køre i 2025. Målet er at lægge fundamentet for en fremtidig forening på tværs af uddannelsesinstitutioner, kommunen og regionen. Forprojektet har netop modtaget et tilskud på 1. million kroner fra Udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde i Region Sjælland.

Øverst: Pressefoto af studieliv. (Foto: Slagelse Kommune). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/qjnf