Artiklen er opdateret for 4 år siden.
Slagelse.News – I samarbejde med Slagelse Kommune vil forskere fra SDU undersøge, hvor meget vi bevæger os, og hvorfor vi bevæger os.
Er du mest til gåture eller sofahygge? Løb eller ludo? Forskningsprojektet Danmark i Bevægelse sætter nu fokus på vores bevægelsesvaner ved at spørge cirka 400.000 borgere over hele landet heriblandt Slagelse Kommune.
Det betyder, at hver tiende voksne borger i Slagelse Kommune vil modtage et spørgeskema som en del af den nationale undersøgelse af danskernes bevægelsesvaner.
Borgerne er tilfældigt udvalgt. Er du en af de heldige, der får skemaet tilsendt, kan du vinde 10.000 kroner (skattefrit), hvis du svarer. Det skriver Slagelse Kommune i en pressemeddelelse.
Hvor meget bevæger vi os i hverdagen – og hvorfor
For mange er cykelturen hjem fra arbejde eller gåturen med hunden en naturlig del af hverdagen. Se bare Fodsporet, Skælskør Lystskov eller Byparken i Korsør på en solrig efterårsdag.
Der er rigtig mange, der går ture, løber eller kører mountainbike. Nogle bevæger sig for sundhedens skyld, andre for velværets eller for det sociale samvær, der følger med, for eksempel hvis man går til fodbold, gymnastik eller fitness. Men der er også mange, der ikke bevæger kroppen ret meget.
Nu vil forskere på Syddansk Universitet i samarbejde med Slagelse Kommune undersøge, hvor meget vi bevæger os, og hvad der motiverer os til at komme ud over dørtrinnet. Den viden er nemlig forudsætningen for, at flere kan få et mere aktivt liv.
Derfor får cirka hver tiende voksen over 15 år nu et spørgeskema i deres e-Boks fra projektet “Danmark i Bevægelse” i Slagelse Kommune.
Værdifuld viden kan udvikle bedre bevægelsestilbud
»Vi håber meget, at de borgere som får tilsendt spørgeskemaet, vil tage sig tid til at svare på det. Svarene vil nemlig både give forskningsprojektet og os som kommune værdifuld viden om, hvordan vi lige netop her i vores kommune kan skabe bedre muligheder for vores borgere, så de kan være mere fysisk aktive,« siger borgmester John Dyrby Paulsen (S) og fortsætter:
»Skal vi prioritere grønne områder højere? Skal vi have flere idrætshaller, og hvordan kan de blive brugt af flere? Eller er det noget helt andet, vi skal have fokus på, så flere kan få glæden og gevinsterne ved at bevæge sig mere både ud fra et sundhedsmæssigt og et socialt perspektiv. De svar håber vi med borgernes hjælp at komme tættere i undersøgelsen.«
Den største nationale måling af vores bevægelsesvaner
Danmark i Bevægelse er den største nationale måling af bevægelsesvaner herhjemme, og spørgeskemaet sendes til cirka 400.000 borgere over hele landet.
Undersøgelsen kobler oplysninger om bevægelsesvaner, adfærd og motiver sammen med data om de muligheder for fysisk aktivitet, der findes i hver enkelt kommune, for eksempel cykelstier, idrætsanlæg og grønne områder.
På den måde opstår der et Danmarkskort over potentialet for at få flere i gang med at være mere fysisk aktive. Forskningsprojektet bliver dermed et værdifuldt værktøj til at prioritere og planlægge fremtidens indsatser i hver enkelt kommune, når der skal skabes et Danmark i Bevægelse.
Fysisk aktivitet er for mange forbundet med glæde og samvær med andre, mens det for andre er en naturlig del af den daglige transport og arbejdet. Alt sammen med en positiv virkning på den fysiske og mentale sundhed.
Danmark i Bevægelse løber fra 2019-22 og udføres af Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, med professor Bjarne Ibsen i spidsen. Projektet er støttet af Nordea-fonden med knap 12 millioner kroner. Læs mere på: sdu.dk.
Øverst: Genrefoto. (Foto: Photographer / iStock). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.