Slagelse.News – »Jeg har stort set nærmest ikke fået hjælp af plejerne af frygten for smitte. Selvom det til en grad er forståeligt nok, og at jeg jo godt kan klare det meste selv, så tør jeg ikke tænke på hvordan min verden havde været uden Hans-Erik,« siger Berin.
En tredjedel af danskerne kan ikke forestille sig at være kæreste med en, der har et fysisk handicap – eksempelvis hvis personen sidder i kørestol. Det viser en undersøgelse fra år 2017.
Sammen hver dag – men ikke sammen med andre
Men hverken tal eller statistikker er større end kærligheden, hvilket 29-årige Berin og 31-årige Hans-Erik fra Slagelse er et godt eksempel på.
Det unge par fandt sammen sidste år og har været uadskillelige lige siden.
»Da COVID-19 kom til Danmark, besluttede vi os for, at vi ikke kunne undvære hinanden. Så der går ikke en dag, uden at jeg er sammen med hende. Omvendt, så er vi heller ikke sammen med andre, for at undgå smittefare,« fortæller Hans-Erik, inden han tilføjer:
»Men vi har hinanden, og det er det vigtigste.«
Næsten ingen hjælp under corona-nedlukningen
Alligevel er der meget der er anderledes. COVID-19 har sat Berins genoptræning på pause, ligesom det gælder for Hans-Eriks fremtidsplaner.
Ingen af dem kan heller komme på besøg hos deres forældre. Ikke fordi de ikke må, men fordi det ikke er risikoen værd, lyder det fra det unge par.
Sommerferien til Tyrkiet er også aflyst, og det samme er aftalerne med at mødes med vennerne inden for nærmeste fremtid.
Artiklen fortsætter under billedet.
Spørger man Berin hvordan hun klarer sig gennem hverdagen i disse corona-tider, peger hun på Hans-Erik:
»Jeg har stort set nærmest ikke fået hjælp af plejerne af frygten for smitte. Selvom det til en grad er forståeligt nok, og at jeg jo godt kan klare det meste selv, så tør jeg ikke tænke på hvordan min verden havde været uden Hans-Erik,« siger Berin og fortsætter:
»Det er trygt for mig, at der er nogle øjne på mig, for at jeg føler mig sikker. Men hvad med dem der ikke har en Hans-Erik?«
Hun understreger at dette ikke skal opfattes som en kritik af hjemmeplejens personale, men blot er en bekymring for forholdene.
Hans-Erik er enig i, at plejepersonalet gør en kæmpe indsats.
»I det hele taget er vi bare rigtig glade for at plejepersonalet står op om morgenen og yder den kæmpe indsats i disse corona-tider, der samtidig gør det muligt for mig og Berin at leve vores liv sammen,« lyder det fra Hans-Erik.
Ikke handicapvenligt at komme rundt i Slagelse
Berin og Hans-Erik ved at de sammen nok skal klare sig. Dog er de bekymret for borgere i Slagelse Kommune, der ikke på samme vis har nogen til at støtte sig op ad under COVID-19.
»Af og til oplever jeg at det bestemt ikke er handicapvenligt at komme rundt her i Slagelse. Jeg oplever i hvert fald ofte, at der ikke er blevet tænkt kørestols-venligt,« siger Berin og fortsætter:
»Så er der også nogle af vejene, hvor folk kører for stærkt, og fortovene er for smalle. Eksempelvis ovre ved Bilka kan man ikke lige krydse vejen og komme i Burger King og så videre.«
En øvelse i ikke at sammenligne sig med andre
Som 19-årig pådrog Berin sig en voldsom hjerneskade i en bilulykke, hvor hun var passager. Det betyder at hun siden ulykken har siddet i kørestol.
For Hans-Erik og Berin har det også været en øvelse i ikke at sammenligne deres forhold med andre.
»Der er en balance i, hvor meget vi skal sammenligne os med andre, for vi har jo bare nogle forhindringer med visse ting, såsom at tage en cykeltur sammen eller bare lige tage et sted hen sammen. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke elsker hinanden,« siger de.
Selvom Berin sætter stor pris på den hjælp hun får, vil hun alligevel ønske at der var større fokus på at skabe rammer, hvor hun ikke var afhængig af andre for at komme igennem hverdagen.
Drømmen om et mere selvstændigt liv i en bedre bolig
»Drømmescenariet for mig er at flytte til en bedre bolig for mig med Hans-Erik. Eksempelvis et område med sådan nogle specialbyggede huse – med sådan et hold plejere, som kunne komme når der var behov,« siger Berin og fortsætter:
»I nogles øjne lyder det måske som et drømmescenarie, men for mig er det bare scenariet om et selvstændigt liv, hvor mit handicap ikke skal forhindre mig i at komme igennem hverdagen.«
»Det vigtigste for mig er, at Berin kan være så selvstændig i vores hjem som muligt, og at hun er glad,« indskyder Hans-Erik afslutningsvist.
Den omtalte undersøgelse blev lavet af Epinion for Det Centrale Handicapråd i år 2017. 1.000 personer har været med i undersøgelsen.
Øverst: Berin og Hans-Erik fra Slagelse. (Foto: Christopher Trung). PM/CT/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.