Artiklen er opdateret for 4 år siden.
Slagelse.News – Neel Krydsfeldt Vestergaard og Oliver Schwanenflügel er to af 16 elever fra Flakkebjerg Efterskole, der er med i finalen i den naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere. Derudover er et projekt fra Antvorskov Skole i Slagelse med i finalen.
Rekordmange elever fra Flakkebjerg Efterskole har nået finalen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere.
12 drenge og fire piger fra efterskolen er blevet udtaget med i alt syv projekter. Det oplyser Unge Forskere i en pressemeddelelse.
Konstruktion af fælde til at indfange invasive dragefisk
16-årige Neel Krydsfeldt Vestergaard og 17-årige Oliver Schwanenflügel er to af hele 16 elever fra Flakkebjerg Efterskole, der er i finalen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere.
De to elever har sammen med en kammerat undersøgt, om man kan konstruere en dragefiskefælde. Fælden skal indfange den invasive dragefisk, der gør stor skade ved at æde fiskene i verdens koralrev.
Projektet får hård konkurrence i finalen. Ikke alene skal de to elever kæmpe mod de 13 andre elever fra deres egen skole, der stiller op med projekter om for eksempel søvnmangel hos unge, om støjdæmpning og om energien fra Grønland, de skal også dyste mod en lang række andre talentfulde unge finalister fra grunduddannelser i hele Danmark.
Antvorskov Skole i Slagelse by er med i juniorrækken
I alt 50 juniorprojekter fra grundskolen og 50 seniorprojekter fra ungdomsuddannelserne har kvalificeret sig til finalen i slutningen af april, der på grund af corona-pandemien i år afvikles virtuelt.
Region Sjælland er fint repræsenteret i juniorrækken. Udover de syv projekter fra Flakkebjerg er et projekt fra Antvorskov Skole i Slagelse by og tre projekter fra Skt. Josefs Skole i Roskilde udtaget.
»Igen i år emmer de indsendte projekter af opfindsomhed og nysgerrighed efter at undersøge og finde svar. Trods corona-pandemi og hårde restriktioner bevarer eleverne alligevel begejstringen for forskning og naturvidenskab. Fantastisk at de unge forskere har kunnet udnytte tiden derhjemme til at fordybe sig i deres naturfaglige projekter,« siger Louise Lund Bækgaard, der er programleder for Unge Forskere.
100 finaleprojekter udvalgt blandt 238 indsendte projekter
Unge Forskere er arrangeret af Danmarks nationale naturfagscenter Astra, og har H.K.H. Prins Joachim som protektor.
Konkurrencen giver alle elever, uanset klassetrin, mulighed for at udforske og arbejde med et naturfagligt projekt, de brænder for. Det kan være et spændende forsøg, et teoretisk projekt, en ny opdagelse eller en innovativ opfindelse.
De unge forskertalenter har også i år trodset corona-nedlukning og hjemmeundervisning og har arbejdet intenst med deres forskerprojekter om alle mulige emner, for eksempel forskning i regnormenes liv, søvnmangel hos unge, kunstige skyer eller komposterbare mundbind.
De 100 finaleprojekter er fundet blandt 238 indsendte projekter. Deltagerne har alle indsendt en selvvalgt problemstilling inden for naturvidenskab.
Til finalen bliver elevernes projekter bedømt af en professionel fagjury, der vurderer innovation og kreativitet, den videnskabelige arbejdsproces, og formidlingen og perspektiveringen af projektindholdet.
Konkurrencen giver faglig selvtillid og handlekompetencer
»Unge Forskere giver børnene og de unge muligheder for at arbejde direkte med naturvidenskabelig forskning.
Konkurrencen giver dem faglig selvtillid og handlekompetencer, som de kan bruge helt ned i hverdagen, og de bliver måske fremtidens helte inden for naturvidenskab, som vi har så hårdt brug for,« siger Louise Lund Bækgaard.
Ved finalen vil alle deltagerne, præsentere deres projekter mundtligt for juryen foran en skærm derhjemme. Tirsdag d. 27. april kåres henholdsvis en samlet junior- og seniorvinder, som herefter kan smykke sig med titlen Årets Unge Forsker og indkassere en samlet præmie på 25.000 kroner.
Øverst: Neel Krydsfeldt Vestergaard og Oliver Schwanenflügel fra Flakkebjerg Efterskole. (Foto: Unge Forskere / Astra). PM/rk.
This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.